Διατροφολόγος: Με ποιες τροφές ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας

Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει το όπλο μας ενάντια στους ιούς. Ενισχύοντας διατροφικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα βρισκόμαστε πιο ισχυροί ενάντια σε έναν ιό ή μια μόλυνση. Το ανοσοποιητικό μας αποτελεί την πρώτη ασπίδα του σώματος.

Πληθώρα μελετών μας αποδεικνύουν την δράση θρεπτικών συστατικών σε τροφές, ροφήματα αλλά και μπαχαρικά που διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις δράση.

Η κλινική διατροφολόγος και διαιτολόγος κ. Ελίνα Χαλόφτη συνιστά με απλούς τρόπους την καταπολέμηση των βλαβερών συνηθειών και μέσω της διατροφής προτείνει λύσεις για την καλύτερη κατάσταση της υγείας μας.

❇️ Τα προϊόντα ζύμωσης με βάση το γάλα που αποτελούν πηγή προβιοτικών και προάγουν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Όπως το γάλα, το κεφίρ, το γιαούρτι και το τυρί. Μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά 1-2 μερίδες.

❇️Προσθέτουμε συχνότερα σκόρδο και κουρκουμά στο φαγητό λαμβάνοντας έτσι όλες τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες.

❇️Καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 5-6 μερίδες από εποχιακά φρούτα και λαχανικά και κυρίως αυτά με Vit C όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το μπρόκολο, τα ακτινίδια και οι πιπεριές. Έτσι ενισχύσουμε το οργανισμό μας με φυτικές ίνες.

❇️Καταναλώνουμε πιο συχνά πολυακόρεστα λιπαρά όπως ψάρια(1-2/εβδομάδα), το ταχίνι και ξηρούς καρπούς πλούσιους σε σελίνιο όπως τα καρύδια Βραζιλίας.

❇️Προτιμούμε γλυκά με βάση το μέλι που έχουν αντιμικροβιακή δράση και αποφεύγουμε τα κακά λιπαρά και τη ζάχαρη σε καθημερινή βάση.

❇️Αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

❇️Ενυδατωνόμαστε επαρκώς και καθημερινά σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

❇️Καταναλώνουμε πράσινο τσάι αλλά και άλλα βότανα της ελληνικής υπαίθρου.

Ωστόσο πολύ σημαντική είναι και η ισορροπία του θερμιδικού φορτίου που καταναλώνουμε καθημερινά. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα επηρεάζεται αρνητικά είτε η κατανάλωση τροφής είναι πολύ λιγότερη των αναγκών είτε ακριβώς το αντίθετο. Έτσι γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε ιούς και μικρόβια.

Τρώγοντας σωστά και ισορροπημένα προστατεύουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας. Το μοντέλο της υγιεινής διατροφής δεν θα πρέπει να αποτελεί μόνη λύση ενάντια σε περιόδους έξαρσης αλλά να τον υιοθετήσουμε ως τρόπο ζωής.

thetoc.gr