Διαθέτει δεδηλωμένη η κυβέρνηση;

Όταν τον Ιανουάριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, σχημάτιζε την πρώτη κυβέρνηση του, τρία πρόσωπα προκάλεσαν τα έντονα σχόλια και αντιδράσεις. Ο Γιάννης Βαρουφάκης για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη θέση του πρόεδρου της Βουλής και φυσικά η συνεργασία του κ. Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο και ο διορισμός του στο υπουργείο Άμυνας.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Τότε πολλοί είχαν προβλέψει πως και τα τρία πρόσωπα, θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον πρωθυπουργό και απορούσαν για τις επιλογές του. Καθώς όσοι γνώριζαν τις θέσεις που προέβαλε τηλεοπτικά ο κ. Βαρουφάκης έβλεπαν πως οδηγούν στο πουθενά και τον αποκαλούσαν «μπαρουφάκη», όσοι γνώριζαν τον εκρηκτικό και εριστικό χαρακτήρα της κας Κωνσταντοπούλου, έβλεπαν πως δεν συνάδει με τη διαλλακτική συμπεριφορά ενός προέδρου Βουλής και βεβαίως διετύπωναν πολλά ερωτηματικά για τη συνεργασία ενός ριζοσπαστικού κόμματος της αριστεράς με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς.

Τελικά δικαιώθηκαν κατά τα δυο τρίτα και μάλιστα γρήγορα ,αφού σ ένα εξάμηνο κ Τσίπρας ξεμπέρδεψε με Βαρουφάκη, Κωνσταντόπουλου και βεβαίως με όλη την αριστερή πτέρυγα του κόμματος του. Αντίθετα ο Πάνος Καμμένος αποδείχτηκε καλύτερη επιλογή για τον Αλέξη Τσίπρα, έμεινε στο υπουργείο άμυνας με μια σχετική αυτονομία, στήριζε την κυβέρνηση σε κάθε μεγάλο ζήτημα, ψήφιζε τα μνημόνια και τα μέτρα χωρίς παράπονα, δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα, έως σήμερα.

Η παρατεταμένη σιωπή του υπουργού άμυνας, που βλέπει πως η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτά τα ζητήματα παρασύρει το κόμμα του εκτός Βουλής, κτυπά το καμπανάκι κινδύνου για την κυβέρνηση. Και το βασικό ερώτημα που μπαίνει προς συζήτηση στο δημόσιο διάλογο είναι, αν αυτή η κυβέρνηση διαθέτει πια τη «δεδηλωμένη», καθώς υπάρχουν τεράστιες διαφορές διατυπωμένες σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων και μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει δημόσια προσπάθεια προσέγγισης και άμβλυνσης τους. Το ερώτημα χρίζει άμεσης απάντησης, γιατί η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια, σ αυτές τις κρίσιμες στιγμές, που απειλείται –όπως λένε οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας – από την Τουρκία με θερμό επεισόδιο, να περιμένει έχοντας μια κυβέρνηση, στα δυο.

thecaller.gr