Διάσκεψη των Προέδρων: Δέκα κάλπες για τη Novartis

Να στηθούν δέκα κάλπες για την υπόθεση της Novartis, μία για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ της πρότασης του προέδρου της Βουλής για δέκα κάλπες-μία για κάθε κατηγρούμενο- ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ, ενώ η πρόταση της αντιπολίτευσης για μια κάλπη υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Επιπλέον όπως αποφασίστηκε, η προανακριτική επιτροπή εφόσον υπερψηφιστεί θα αποτελείται από 21 μέλη εκ των οποίων δέκα από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από τη Νέα Δημοκρατία και με ένα βουλευτή θα μετέχουν τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου.

Επίσης, η Προανακριτική θα διαρκέσει αρχικά ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης, αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο από τα μέλη της.
Η Διάσκεψη των Προέδρων ασχολήθηκε και με το χρονικό πλαίσιο της διαδικασίας, καθώς η μαραθώνια συνεδρίαση αναμένεται να ξεπεράσει τις 16 ώρες που είχαν αρχικά προβλεφθεί. Η διαδικασία σε κάθε περίπτωση αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα μιλήσουν οι 9 εμπλεκόμενοι, ενώ αναμένεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να αποστείλει έγγραφο υπόμνημα. Τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θα έχουν στη διάθεσή τους 20 λεπτά για να μιλήσουν, αν και θεωρείται βέβαιο ότι ο χρόνος αυτός θα ξεπεραστεί. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα μιλήσουν περισσότεροι από 50 ομιλητές, μεταξύ των οποίων οι πολιτικοί αρχηγοί, οι εισηγητές και οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης.

Αναλυτικότερα, ο δεύτερος κύκλος θα περιλαμβάνει ομιλίες από 16 βουλευτές ανάμεσά τους και εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών.
Θα μιλήσουν τέσσερις υπουργοί οι δύο της Δικαιοσύνης κ.κ Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και και οι δύο της Υγείας κ.κ Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης).
Επίσης θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και η συζήτηση θα «κλείσει» με τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι θα έχουν από 20 λεπτά στη διάθεση τους και από 15 λεπτά για την δευτερολογία τους.

Θα ακολουθήσει η μυστική ψηφοφορία, κατά την οποία δικαίωμα ψήφου έχουν και πέντε εκ των 10 εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτές.

Τα εν λόγω πρόσωπα δεν θα μπορούν να ψηφίσουν για τον εαυτό τους, αλλά μόνο για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Στη συνέχεια θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων για να κριθεί εάν θα συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή, για τη σύσταση της οποίας χρειάζονται 151 ψήφοι.

aixmi.gr