Δείτε τί προσφέρει στον οργανισμό η μυζήθρα

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό »Oxidative Medicine and Cellular Longevity» βρέθηκε ότι η χορήγηση αιγοπρόβειας πρωτεΐνης ορού γάλακτος σε ενδοθηλιακά κύτταρα ενίσχυσε τους αντιοξειδωτικούς τους μηχανισμούς προστατεύοντας τα από πιθανή βλάβη.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας συνιστούν ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διατροφικό συμπλήρωμα για να προστατεύσει το ενδοθήλιο και να βελτιώσει αγγειακές διαταραχές που σχετίζονται με οξειδωτικό στρες. Χαρακτηριστικά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη τυρογάλακτος από τυρί φέτα είναι η μυζήθρα. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι μια μεμβράνη που καλύπτει τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα λεμφικά αγγεία. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα βελτιώνουν τη ροή του αίματος, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, αποτρέπουν τη θρόμβωση, ρυθμίζουν τη δράση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και της φλεγμονής που εμφανίζεται στις αρτηρίες.

Όταν η φυσιολογική λειτουργία του χαθεί ή μειωθεί, εμφανίζεται ενδοθηλιακή δυσλειτουργία η οποία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών παθολογικών καταστάσεων όπως της αθηροσκλήρωσης και της θρόμβωσης. Η λειτουργία του ενδοθηλίου μπορεί να βελτιωθεί με την υγιεινή διατροφή, η οποία περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες αντιοξειδωτικών. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (ή τυρόγαλα) είναι ένα δημοφιλές διατροφικό συμπλήρωμα που αυξάνει την αντιοξειδωτική άμυνα. Ο ορός γάλακτος είναι το υγρό που απομένει κατά τη διάρκεια παρασκευής του τυριού και για αρκετά χρόνια θεωρούνταν ως παραπροϊόν της βιομηχανίας γάλακτος. Το πλούσιο περιεχόμενο του σε πρωτεΐνες και αμινοξέα του έχουν προσδώσει αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, αντιϊκή και αντιβακτηριδιακή δράση και τον έχουν ανυψώσει σε ένα λειτουργικό τρόφιμο.

tasyday.gr