Δείτε γιατί το συχνό ντουζ οδηγεί σε κολπική μόλυνση και καρκίνο της μήτρας

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, η ανάγκη για μπάνιο για λόγους υγιεινής γίνεται όλο και πιο επιτακτική, ωστόσο όσο πιο συχνές είναι οι πλύσεις, τόσο πιο εύκολο είναι να καταστραφεί η φυσική χλωρίδα του δέρματος και εκτεθεί ο οργανισμός σε μολύνσεις.

Πιο επιρρεπής σε αυτό το φαινόμενο φαίνεται να είναι οι γυναίκες οι οποίες εκτός από το ότι τείνουν να κάνουν συχνά μπάνια, πολλές φορές φροντίζουν την ευαίσθητη περιοχή τους με λανθασμένο τρόπο.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το ντους μπορεί να αποτελέσει πηγή αυξημένου κινδύνου για βακτηριακή μόλυνση και για κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι γυναίκες κατευθύνουν εσκεμμένα τη ροή του νερού απευθείας προς την περιοχή των γενετικών τους οργάνων και ειδικότερα στον κόλπο τους. Η συνήθεια αυτή έχει προκύψει από την εσφαλμένη πεποίθηση που έχουν πολλές γυναίκες ότι η συγκεκριμένη πρακτική θα βοηθήσει στον καλύτερο καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση ανάμεσα στο ντους στην περιοχή του γυναικείου κόλπου με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, την μειωμένη γονιμότητα, τις μολύνσεις από ζυμομύκητα, τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (μια λοίμωξη της μήτρας) και την έκτοπη εγκυμοσύνη.

Εμπειρογνώμονες από το βρετανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών ήρθαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που κάνουν ντουζ στον κόλπο τους διπλασιάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών. Πολλές φορές μάλιστα οι γυναίκες δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα έως ότου είναι πολύ αργά. Οι ειδικοί επίσης υποστηρίζουν πως αυτή η πρακτική ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηριακών μολύνσεων.

Η Joelle Brown, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ του ντους στον κόλπο και του καρκίνου των ωοθηκών την εξέπληξε.

«Αν και οι περισσότεροι γιατροί και γυναικολόγοι συστήνουν έντονα ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν ντους στον κόλπο τους, εντούτοις πολλές γυναίκες συνεχίζουν να το κάνουν, επειδή θεωρούν λανθασμένα ότι αυτό έχει θετικά οφέλη για την υγεία τους, όπως αυξημένη καθαριότητα».

Η Helen Knox, κλινική νοσοκόμος, δήλωσε: «Το ντους στον κόλπο είναι η πρακτική της χρήσης είτε σκέτου νερού, είτε νερού αναμεμειγμένου με πρόσθετα συστατικά όπως ξύδι, καθαριστικά σώματος, ή άλλα προϊόντα, για να ξεπλυθεί το εσωτερικό του κόλπου. Αλλά οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το πλύσιμο του κόλπου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του μιας γυναίκας και μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή κολπίτιδα, μια κατάσταση που προκαλεί μη φυσιολογική και μερικές φορές πολύ δυσάρεστη μυρωδιά».

Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας είναι από τη φύση του εξοπλισμένο με πολλούς μηχανισμούς που θέτουν την εισβολή επιβλαβών οργανισμών υπό έλεγχο και διατηρούν άψογα την ισσοροπία. Με το πολύ συχνό πλύσιμο το «οικοσύστημα» του κόλπου επηρεάζεται και καταστρέφεται η φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στους «εχθρούς». Έτσι ο κόλπος γίνεται επιρρεπής στις μολύνσεις και οι γυναίκες νοσούν.