Δ. Παπαστεργίου: Τώρα είναι η ώρα για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις , που θα ωφελούν τους πολίτες

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Τρικκαίων στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης

«Ελπίζουμε και θέλουμε το Συνέδριο μας να αποτελέσει την αφετηρία ενός νέου δημιουργικού ξεκινήματος για την Πατρίδα μας και την Αυτοδιοίκηση.
Θεωρώ ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να προχωρήσουμε στις τολμηρές αλλαγές που θα μας λύσουν τα χέρια και θα μας επιτρέψουν να είμαστε ακόμη πιο χρήσιμοι στους πολίτες.
Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα, σε μια κοινωνία που θαδημιουργεί αξία και θα υπηρετεί αξίες. Γι΄αυτό η Αυτοδιοίκηση για μια ακόμηφορά, βγαίνει μπροστά».
Με αυτό το μήνυμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου άνοιξετις τριήμερες εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 στη
Θεσσαλονίκη, σε μια δια ζώσης διαδικασία και τηρώντας φυσικά ταυγειονομικά πρωτόκολλα.


Η Αυτοδιοίκηση πέτυχε πολλά τα προηγούμενα χρόνια

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάνοντας τον απολογισμό για τα δύο πρώτα χρόνιαθητείας του Διοικητικού Συμβουλίου τόνισε πως «παρά τις δυσκολίες που μας προκάλεσε η πανδημία, καταφέραμε να κάνουμε πολλά και ναανταποκριθούμε στις μεγάλες ευθύνες. Με επάρκεια και αποτελεσματικότηταπροσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα. Δεν επιτρέψαμε οιδυσκολίες ναακυρώσουν τις συγκροτημένες μας προσπάθειες να βγει η Αυτοδιοίκηση από
την κρίση αυτή, ακόμη πιο δυνατή. Και το κυριότερο, ακόμη πιο χρήσιμη για τους πολίτες που μας εμπιστεύονται».

Διαρκώς δίπλα στους Δήμους. Αναδείξαμε την αυτοδιοίκηση πουκαινοτομεί

Σταχυολογώντας τις βασικές δεσμεύσεις που ανέλαβε στην αρχή της θητείαςκαι έκανε πράξη η σημερινή διοίκηση της ΚΕΔΕ, ο κ. Παπαστεργίου, τόνισετην αδιάλειπτη επαφή και ενημέρωση των δήμων και του αιρετούπροσωπικού, για όλα όσα αφορούν και επηρεάζουν τη λειτουργία τους, τις διαρκείς παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ για την προώθηση των αιτημάτων της Αυτοδιοίκησης, την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των δήμων χωρίς διαχωρισμούς μεγέθους ή κομματικού χρώματος.
«Αναδείξαμε το σύγχρονο πρόσωπο των δήμων, που εστιάζουν στην ουσίατων προβλημάτων και στο αποτέλεσμα. Και όχι στην εικόνα και τις πρόσκαιρες εντυπώσεις. Την Αυτοδιοίκηση της καινοτομίας και των έξυπνωνλύσεων, που λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και υπηρετούν τοαναπτυξιακό μας όραμα για μια Αυτοδιοίκηση που βγαίνει μπροστά και δίνειλύσεις, σε έναν κόσμο που αλλάζει. Αυτό είναι άλλωστε και το βασικό μήνυματου συνεδρίου μας. Και το μήνυμα αυτό το υπηρετούμε στην πράξη, κι όχι με
λόγια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Οι Δήμοι στην πρώτη γραμμή στη μάχη της πανδημίας

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι οι δήμοι δήλωσαν «παρών».
«Απλώσαμε ένα αποτελεσματικό δίκτυ αλληλεγγύης και κοινωνικήςπροστασίας για πάνω από 750.000 συμπολίτες μας μέσα από τη συμμαχίαευθύνης και φροντίδας.
Καταφέραμε να έχουν οι δήμοι 700 αυτοκίνητα στηδιάθεση των κοινωνικών υπηρεσιών.
Εξασφαλίσαμε 1,5 εκ. ευρώ από τοΊδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τρόφιμα στα δημοτικά κοινωνικά παντοπωλεία.
Συμμετείχαμε στην προσπάθεια για την ενίσχυση του εμβολιαστικούπρογράμματος- αν μάλιστα αυτό είχε γίνει από την αρχή τότε τα πράγματα θαήταν πολύ καλύτερα.
Στηρίξαμε τις επιχειρήσεις των δήμων μας με τηναπαλλαγή από την καταβολή των δημοτικών τελών.
Διεκδικήσαμε καιπετύχαμε σημαντική έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων για να
αναπληρώσουν μέρος των απωλειών τους λόγω πανδημίας»,  σημείωσεχαρακτηριστικά.
Παραθέτοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τις παρεμβάσεις της Διοίκησης πουαφορούν τον θεσμό αλλά και την ίδια τη λειτουργία των δήμων σημείωσεμεταξύ των άλλων, τον νέο εκλογικό νόμο, τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των δήμων, τον νέο νόμο για τις δημόσιεςσυμβάσεις, τα πολλά βήματα που έγιναν στον ψηφιακό μετασχηματισμό
των δήμων, τις νέες ψηφιακές πλατφόρμες που συνέβαλαν στην ομαλήλειτουργία των οργάνων διοίκησης, στη διάρκεια της κρίσης.
Ιδιαίτερηαναφορά έκανε ο κ. Παπαστεργίου στην πλατφόρμα δήλωσης τωντετραγωνικών που δημιούργησε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείοΕσωτερικών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ΑΑΔΕ και τονΔΕΔΔΗΕ, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, απότα επιπλέον τετραγωνικά που ανακαλύφθηκαν, οι δήμοι μας παίρνουνετησίως επιπλέον 120 εκ. ευρώ, δηλαδή μία επιπλέον σημερινή δόση ΚΑΠ.
Αρκεί φυσικά να τελειώσουμε την επεξεργασία τους».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας,λέγοντας ότι «περνάμε σε μία νέα εποχή λειτουργίας με διαδικασίεςεσωτερικού ελέγχου, διαφάνεια και λογοδοσία».

Τα πετύχαμε όλα; Προφανώς και όχι

«Υπάρχουν στιγμές που δυσκολευόμαστε, που νοιώθουμε μόνοι, εμείςκαι τα προβλήματά μας, που διαπιστώνουμε πως πάμε αργά ενώ ταπροβλήματα είναι εκεί έξω, στις πόλεις και τα χωριά μας και περιμένουνλύσεις σήμερα, τώρα, χθες, που νοιώθουμε πως “τρώμε ξύλο”».
Με την παραπάνω χαρακτηριστική φράση περιέγραψε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕΔ. Παπαστεργίου, τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες που φρενάρουν τηνομαλή λειτουργία των δήμων και κατ’ επέκταση και την εκπλήρωση τωναυξανόμενων απαιτήσεων των πολιτών και χρήζουν άμεσων λύσεων.
Συγκεκριμένα ανέφερε χαρακτηριστικά:
Για την κινητικότητα: «Βλέπουμε να φεύγει κόσμος από τους δήμους καιεμείς παρακολουθούμε χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης. Η λύση; Ησύμφωνη γνώμη των Δήμων ή τουλάχιστον μετακίνηση μόνον από Δήμους σεΔήμους. Αλλιώς δεν θα μείνει κανείς».
Για νέες προσλήψεις: «Δεν βλέπουμε νέες προσλήψεις. Θα μείνουμε μόνοιμας στα Δημαρχία, χωρίς νέο αίμα, με υπαλλήλους χωρίς δεξιότητες καιδυνατότητα να ακολουθήσουμε τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πολιτών μας,αφού η τελευταία φορά που μπήκε σημαντικός αριθμός προσωπικού, ήταν μετο διάταγμα Παυλόπουλου το 2004».
Για τη Δημοτική Αστυνομία: «Δεν βλέπουμε Δημοτική Αστυνομία ακόμη και σε μεγάλους δήμους…Δεν διοικούνται οι δήμοι και δεν μπαίνει σειρά μόνον απότην Ελληνική Αστυνομία. Προσπαθείς να βάλεις σειρά και τάξη στην πόλη σουκαι δεν σε παίρνει κανείς στα σοβαρά. Είναι τελείως ξεκάθαρο, όσο καιαναγκαίο αλλά και αυτονόητο αυτό…».
Για τα οικονομικά: Το κράτος μάς ζητά να τηρήσουμε τη νομοθεσία όπως πχ. για τα αποθεματικά μας. Αλήθεια το κράτος θα τηρήσει τη νομοθεσία γιατα χρήματα που συστηματικά πλέον δεν μας αποδίδονται; Και στους δήμουςκαι στην ΚΕΔΕ. Πλέον ο λογαριασμός έχει χτυπήσει ταβάνι. Πάνω από 12 διςοφείλονται στους Δήμους και 53 εκατομμύρια σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔ. Και αντί ναπάρουμε, δίνουμε κιόλας. Περίπου 20 εκ. δίνουμε φέτος για τις σχολικέςκαθαρίστριες. Δεν είναι τόσο το ποσό αλλά γιατί να τα δώσουμε; Είναι δικήμας υποχρέωση; Όχι, απλώς το κράτος διαχρονικά ξέρει πως τελικά δεν θαθελήσουμε να εκτεθούμε στους δημότες μας. Ως πότε θα το κάνουμε όμως;Και έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας με μεγάλες αυξήσεις στο κόστοςενέργειας (ρεύμα, αέριο, πετρέλαιο), το δεύτερο μεγαλύτερο κόστος τωνΔήμων και των ΔΕΥΑ μετά το προσωπικό, κόστος που αδυνατούμε νακαλύψουμε.
Για το τέλος ταφής: «Ας μη ρίχνει σε εμάς και τους δημότες μας το ελληνικόκράτος τις ευθύνες για τη δική του ατολμία και αναποτελεσματικότητα τατελευταία 10 χρόνια. Ζητάμε το τέλος ταφής να μην επιβληθεί έως το τέλοςαυτής της προγραμματικής περιόδου, δηλαδή το 2023».
Για το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Ας είμαστε ειλικρινείς. Υπήρξανκαθυστερήσεις στη μετάβαση από τον «Φιλόδημο» στον «Τρίτση».Παράλληλα, τα κενά στον αρχικό σχεδιασμό και τα πλαφόν που τέθηκαν καιαδικούν κατάφορα τους δήμους της περιφέρειας, έχουν δημιουργήσει νέαπροβλήματα στην υλοποίησή του. Θετικό, και πρέπει να το επισημάνουμε, τοότι για πρώτη φορά οι δήμοι συμμετέχουν στην επιτροπή αξιολόγησης, κάτιπου θεωρώ πως βοηθά. Και κρατάμε τη δέσμευση του κ. Πέτσα για ενίσχυσητου προγράμματος με επιπλέον 1 δις ευρώ.
Όμως οι ανάγκες των δήμων φάνηκε πως είναι τεράστιες, πολύ μεγαλύτερεςαπό αυτές που ο «Τρίτσης» μπορεί να σηκώσει, συνεπώς πρέπει άμεσα,σήμερα, να ξεκαθαρίσουμε τί μένει στον «Τρίτση», τί μπορεί να πάει στοΕΣΠΑ και τί στο Ταμείο Ανάκαμψης».
Για το Ταμείο Ανάκαμψης: Ακόμη επικρατεί μία ασάφεια σε σχέση με τονρόλο των Δήμων, πλην των Ψηφιακών και των έργων του υπουργείουΠεριβάλλοντος για τα οποία έχουμε μία πρώτη εικόνα. Θα ήταν καταστροφικόπάντως να μείνει εκτός σχεδιασμού και υλοποίησης έργων του ΤαμείουΑνάκαμψης το υπουργείο Εσωτερικών, και μέσω αυτού και οι δήμοι της χώρας.
Τεχνική βοήθεια στους μικρούς δήμους: Καταστροφική ήταν για τους μικρούς κυρίως δήμους, η έλλειψη τεχνικής βοήθειας για την ωρίμανση τωνμελετών τους. Τεχνική βοήθεια ακούγαμε και τεχνική βοήθεια δεν βλέπαμε.Και μπορεί πλέον όντως οι 20 πρώτοι μηχανικοί να έπιασαν δουλειά στηνΕΕΤΑΑ, όμως το πρόβλημα δεν θα λυθεί έτσι. Επαναλαμβάνω. Έχουμε τρίαπρογράμματα, που και τα τρία πληρώνουν τεχνική βοήθεια. Αντί να αντλούμεχρήματα από τους ΚΑΠ όπως έγινε πρόσφατα, να συνενώσουμε πόρους καιδυνάμεις και να φτιάξουμε ισχυρές μονάδες τεχνικής βοήθειας σε επίπεδονομών.
Για το νέο ΕΣΠΑ: Το προηγούμενο ΕΣΠΑ έτρεξε με τους δήμους θεατές καιείχε τα γνωστά αποτελέσματα. Την ώρα που η Ευρώπη φωνάζει πωςπάσχουμε σε σχεδιασμό και δεν ακούμε την κοινωνία, δεν συζητάμε, εμείςτίποτε δεν αντιλαμβανόμαστε. Ένα νέο ΕΣΠΑ δομείται, οι περιφέρειεςκαλούνται αυτές τις ημέρες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα ΠΕΠ καισε ελάχιστες περιπτώσεις ζητήθηκε η άποψη των Δήμων.
Δεν είναι θέμα των Περιφερειών, αλλά του υπουργείου Ανάπτυξης που πρέπειεπιτέλους να βάλει τους δήμους τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίησητου νέου ΕΣΠΑ, ειδικά στον Στόχο Πολιτικής 5. Δεν είναι δυνατόν ναμαθαίνουμε τις προσκλήσεις από τις εφημερίδες και το διαδίκτυο.
Για τις ΔΕΥΑ: Το ενεργειακό κόστος από τη διαχρονική απροθυμία της ΔΕΗνα τις εντάξει στα βιομηχανικά τιμολόγια αλλά και η επερχόμενη βαρυχειμωνιάστα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, μας κάνουν να ανησυχούμε.
Παράλληλα η έλλειψη προσωπικού και η μη προώθηση 800 περίπου νέωνθέσεων ενώ οι ΔΕΥΑ δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό,δημιουργούν την εντύπωση πως μάλλον δεν γίνεται αντιληπτή η αξία αλλά καιτο έργο των ΔΕΥΑ.
Για την καταστατική θέση αιρετών: Κουραστήκαμε να είμαστε οι«αυτοφωράκηδες» του ελληνικού Δημοσίου. Κουράστηκα να βλέπω έγγραφαεισαγγελέων για το ποιος φταίει για οτιδήποτε κινείται και ίπταται των δήμωνμας. Και δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να είμαστε όντως υπεύθυνοι, αρκείνα είχαμε αρμοδιότητες συνοδευόμενες με πόρους, ξεκάθαρη νομοθεσία καινα ήμασταν νομικά θωρακισμένοι. Δεν μπορεί να κάνεις προσαγωγή τουΔημάρχου με χειροπέδες ακόμη και αν μετά αφεθεί ελεύθερος. Είναι ντροπή.Το φετινό παράδειγμα με τους ναυαγοσώστες είναι χαρακτηριστικό.
Η επαναφορά της χορηγίας των αιρετών, της αποζημίωσης για τησυμμετοχή στα Δημοτικά Συμβούλια και της διάταξης για την αναγνώρισητων ετών θητείας στην Τ.Α. ως προϋπηρεσίας για την υπαλληλική εξέλιξητων αιρετών, η περικοπή στο 100% της σύνταξης των συνταξιούχων-αιρετώναποτελούν αιτήματα που χρήζουν άμεσης λύσης.
Για τον νέο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ: Δεν μπορεί ένας αστικός δήμος20.000 κατοίκων να παίρνει τους ίδιους ΚΑΠ με έναν επαρχιακό, τουριστικό,νησιωτικό ή ορεινό δήμο 20.000 κατοίκων. Αν συμφωνούμε σε αυτό, παρότιαντιλαμβάνομαι τα αντεπιχειρήματα, πρέπει να καθίσουμε και να βρούμε έναννέο τρόπο κατανομής. Αν συμφωνήσουμε μεταξύ μας επί της αρχής ότι στηνεξίσωση πρέπει να μπουν κριτήρια έκτασης, ορεινότητας, νησιωτικότητας,τουρισμού κλπ, το πώς και πότε θα το διορθώσουμε, μπορούμε να το
βρούμε.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότιόλα τα παραπάνω οδηγούν στην ανάγκη για μια γενναία διοικητικήμεταρρύθμιση.
«Καταρχάς να υπάρξει κοινή αντίληψη. Να συμφωνήσουμε ως συλλογικάόργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ) με την Κυβέρνηση σεένα κοινό πλάνο για τους στόχους, το περιεχόμενο και τη διαδικασία της Μεταρρύθμισης. Αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της.
Να αλλάξει η σημερινή χαοτική κατάσταση, με την αλληλοεπικάλυψηαρμοδιοτήτων με τους άλλους θεσμούς του Κράτους, την Κεντρική Κυβέρνησηκαι τις Περιφέρειες, που ενισχύει την γραφειοκρατία, λειτουργείαντιαναπτυξιακά και ταλαιπωρεί αδικαιολόγητα εμάς και τους πολίτες.
Πρώτοςστόχος η απλοποίηση, μείωση, καταμερισμός και ψηφιοποίηση των περίπου
900 αρμοδιοτήτων που περνούν από τις Αποκεντρωμένες.
Πραγματικά πιστεύω πως η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ θα κάνει τηδιαφορά και θα γράψει ιστορία, συνδέοντας το όνομά της με μια πραγματικάμεγάλη μεταρρύθμιση. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Και είναι κρίμα να μη γίνειτώρα. Με αυτήν τη σύνθεση στο υπουργείο Εσωτερικών και αυτήν τηνΚΕΔΕ».