Χριστούγεννα 2021: Απλά βήματα για γιορτές πιο φιλικές προς τον πλανήτη

Με την ανησυχία για την κλιματική αλλαγή να αυξάνεται, αυτή η εορταστική περίοδος είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε να γιορτάσουμε με πιο φιλικούς προς τον πλανήτη τρόπους. Απλές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τυλίγουμε τα δώρα, στέλνουμε κάρτες, διακοσμούμε και διασκεδάζουμε, μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη και παράλληλα να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων.

«Αυτή είναι η χρονιά που πρέπει να προσεγγίσουμε τις διακοπές έχοντας κατά νου τη βιωσιμότητα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να νιώθεις καλά καθώς μπαίνεις στη σεζόν που δίνεις», λέει η Liz Vaccariello, αρχισυντάκτρια του Real Simple.

Μερικές ιδέες που μπορείτε να πάρετε

Χαρτί περιτυλίγματος

Η ανησυχία για τα απορρίμματα χαρτιού κάνει πολλούς ανθρώπους να στρέφονται σε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες και άλλες επιλογές. Ορισμένες εταιρείες που κατασκευάζουν χαρτί περιτυλίγματος έχουν λανσάρει ανακυκλώσιμες σειρές ή έχουν αφαιρέσει το γκλίτερ, το οποίο δεν είναι ανακυκλώσιμο, από τα προϊόντα τους.

Η Vaccariello συνιστά να εφοδιάζεστε με τις τσάντες δώρων και τις κορδέλες που λαμβάνετε και να τις επαναχρησιμοποιείτε, ή να τυλίγετε δώρα με παλιούς χάρτες, σελίδες από περιοδικά και να τα διακοσμείτε με αρωματικά κλωνάρια δεντρολίβανου.

Ως εναλλακτική υπάρχει και η ιαπωνική παράδοση του furoshiki, στην οποία τα δώρα είναι κομψά τυλιγμένα σε ύφασμα. Τα όμορφα πανιά περιτυλίγματος μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο.

Ή χρησιμοποιήστε πολύχρωμες πετσέτες τσαγιού ή κασκόλ, κάνοντας το ύφασμα περιτυλίγματος μέρος του ίδιου του δώρου.

Χριστουγεννιάτικες κάρτες

«Η τάση έχει πραγματικά αλλάξει, και είναι καλό να δίνεις και να λαμβάνεις ηλεκτρονικές κάρτες. Υπάρχουν τόσες πολλές ψηφιακές επιλογές τώρα, και οι άνθρωποι παίρνουν εξίσου μεγάλη χαρά από αυτό», λέει η Vaccariello.

Όσοι επιμένουν με τις παραδοσιακές κάρτες μπορούν να επιλέξουν αυτές που είναι τυπωμένες σε ανακυκλώσιμο χαρτί και να απορρίψουν αυτές που διαθέτουν γκλίτερ ή αλουμινόχαρτο.

Διακοσμήσεις

Και πάλι, σκεφτείτε την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, λέει η Vaccariello. Η πρασινάδα ενός δέντρου που έχει κοπεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στεφάνια ή γιρλάντες, για παράδειγμα.

Οι περσινές γιορτινές κάρτες μπορούν να κοπούν και να κρεμαστούν ως διακοσμητικά. Επιπλέον, εάν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια σας είναι παλιά, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με φωτάκια LED, τα οποία χρησιμοποιούν 75% λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και θα διαρκέσουν περισσότερα χρόνια.

Το δέντρο

Ψεύτικο ή αληθινό; «Η πιο πράσινη επιλογή θα ήταν η αγορά ενός αληθινού χριστουγεννιάτικου δέντρου από μια τοπική φάρμα», λέει η Ozawa από το Martha Stewart Living.

«Τα δέντρα καλλιεργούνται με σκοπό να κοπούν και νέα φυτεύονται συνήθως κάθε χρόνο, οπότε ο κύκλος συνεχίζεται», συνεχίζει και προσθέτει πως η αγορά τοπικού δέντρου σημαίνει ότι δεν χρειάστηκαν τόνοι ορυκτών καυσίμων για να φτάσει σε εσάς.

Εάν πάλι αγοράσετε ένα ψεύτικο δέντρο, φροντίστε να το χρησιμοποιήσετε για πολλά χρόνια, ενώ σκεφτείτε το υλικό του, εάν είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμα υλικά ή αν μπορεί να ανακυκλωθεί.

Διασκέδαση

Όταν διοργανώνετε μια συγκέντρωση, αποφύγετε τα πλαστικά μιας χρήσης και προτιμήστε πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, όπως κανονικά πιάτα και ποτήρια. Εάν επιλέξετε προϊόντα μιας χρήσης, φροντίστε να μπορούν να κομποστοποιηθούν φτιαγμένα από υλικά όπως μπαμπού ή ζαχαροκάλαμο, λέει η Vaccariello.

cnn.gr