Χρήστος Τσίρος : Η επιταγή – Μια μικρή ιστορία αυτοπεποίθησης

Αφιερωμένο σε όλους τους συναδέλφους επιχειρηματίες – αυτοαπασχολούμενους που έχουν φτάσει στα όρια τους, και σκέφτονται να τα παρατήσουν! Κάθε μέρα συνομιλώ με πολλούς φίλους απογοητευμένους , αποκαρδιωμένους και φυσικά διασυρμένους επαγγελματικά.

Ένας επιχειρηματίας ήταν βαθιά χρεωμένος και δεν έβλεπε με ποιο τρόπο θα μπορούσε να βρει μια διέξοδο στα οικονομικά του προβλήματα. Οι πιστωτές του τον πίεζαν. Οι προμηθευτές του απαιτούσαν τα χρήματά τους. Η εφορία του έκανε κατάσχεση τους λογαριασμούς. Οι ασφαλιστικές εισφορές αν και μη ανταποδοτικές , εξωφρενικά υψηλές , τον έχουν ανασφάλιστο αυτόν και την οικογένεια του , και αυτές με κατάσχεση λογαριασμών.

Καθόταν μόνος και απελπισμένος σε ένα παγκάκι, όταν τον πλησίασε ένας ηλικιωμένος άνδρας.

“Βλέπω ότι σε απασχολεί κάτι” του είπε ο ηλικιωμένος.

Αφού άκουσε την ιστορία και τα προβλήματά του, τού είπε “Πιστεύω ότι μπορώ να σε βοηθήσω”.

Τον ρώτησε πώς τον λένε και του έγραψε μια επιταγή που την έβαλε στο χέρι του

λέγοντας : “Πάρε αυτά τα χρήματα. Θέλω να με συναντήσεις ακριβώς σε ένα χρόνο από σήμερα και να μου τα επιστρέψεις”. Αμέσως μετά, σηκώθηκε και έφυγε με γρήγορα βήματα.

Ο επιχειρηματίας είδε έκπληκτος το ποσό των 500.000€ να είναι γραμμένο στην επιταγή και από κάτω να φαίνεται ξεκάθαρο το ονοματεπώνυμο John D. Rockefeller, που ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να εξαφανίσει όλες του τις οικονομικές έγνοιες με αυτή την επιταγή. Παρόλα αυτά, αποφάσισε κάτι άλλο. Να κρατήσει την επιταγή στο χρηματοκιβώτιό του και να μη την εξαργυρώσει. Η γνώση και μόνο ότι τα χρήματα υπήρχαν του έδωσε τη δύναμη να σκεφτεί τρόπους και να σώσει την επιχείρησή του από τους δανειστές τα χρέη και τις εισφορές. Είχε υψηλό ηθικό, περισσότερη αυτοπεποίθηση και έτσι, κατάφερε με ψυχραιμία να διαπραγματευτεί καλύτερες συμφωνίες και να επεκτείνει τη διάρκεια των δανείων και των υποχρεώσεών του. Στη συνέχεια, κατάφερε να κλείσει νέες δουλειές, να αυξήσει τις πωλήσεις του και σταδιακά, κατάφερε να αποπληρώσει και να εξοφλήσει όλους του τους δανειστές.

Ακριβώς μετά από ένα χρόνο, επέστρεψε στο παγκάκι που είχε συναντήσει τον ηλικιωμένο, έχοντας μαζί του την επιταγή που δεν είχε εξαργυρώσει. Την ώρα που είχαν συμφωνήσει εμφανίστηκε ο γέροντας. Τη στιγμή που ο επιχειρηματίας ετοιμαζόταν να του επιστρέψει την επιταγή και να του διηγηθεί την επιτυχία του, μια νοσοκόμα τρέχοντας ήρθε και άρπαξε τον γέροντα.

“Χαίρομαι που τον πρόλαβα” φώναξε στον επιχειρηματία η νοσοκόμα. “Ελπίζω να μην ενόχλησε. Συνηθίζει να φεύγει από το άσυλο ηλικιωμένων που τον φιλοξενούμε και πηγαίνει και λέει στον κόσμο ότι είναι ο John D. Rockefeller.”

Και μ΄αυτά τα λόγια, πήρε τον ηλικιωμένο από το χέρι και απομακρύνθηκαν.

Ο έκπληκτος επιχειρηματίας απλά στάθηκε εκεί, έκπληκτος. Όλο το χρόνο είχε την πεποίθηση κι αντιμετώπιζε τα πράγματα σαν να είχε μισό εκατομμύριο Ευρώ πίσω του. Ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν τα χρήματα, πραγματικά ή φανταστικά, που του είχαν δώσει πίσω τη ζωή του.  Ήταν η πρωτόγνωρη αυτοπεποίθηση που του έδωσε τη δύναμη και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του ώστε να τολμήσει και να πετύχει .

Αντί να παλεύεις με την ίδια τη ζωή, άρχισε να παλεύεις με τις σκέψεις που κάνεις.

Άλλαξε τις σκέψεις σου και τα αποτελέσματά σου θα αλλάξουν κι αυτά!

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Χρήστος Τσίρος

Ασφαλιστικός Σύμβουλος

Πρόεδρος του συλλόγου

Νέων Επιχειρηματιών Τρικάλων Καρδίτσας