Ζυγίζει τον χρόνο των εκλογών η κυβέρνηση

«Παιχνίδι» με τον χρόνο και την ατζέντα των εκλογών εμφανίζεται να κάνει η κυβέρνηση αρχής γενομένης από το βήμα της ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός – ίσως πρώτη φορά τόσο έκδηλα και με έμφαση – άφησε ανοιχτό το θέμα των πρόωρων και το συσχέτισε με την «πορεία των πραγμάτων».

Με δεδομένη την κυβερνητική πρόθεση να μην περικόψει τις συντάξεις καθώς η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική τροχιά, πλέον στην ατζέντα των πρόωρων φαίνεται να μπαίνει και η οικονομία παράλληλα με το ζήτημα της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, όπου η κυβέρνηση, λόγω Καμμένου, δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Ερωτώμενος στη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ο πρωθυπουργός σχετικά με το ενδεχόμενο τριπλής κάλπης τον Μάιο του 2019 (ή τετραπλής, καθώς οι αυτοδιοικητικές έχουν δύο κάλπες για δήμους και περιφέρειες) επιστράτευσε τον νόμο των πιθανοτήτων, λέγοντας πως η βασική στρατηγική επιλογή είναι και αυτή που έχει τις περισσότερες πιθανότητες, λόγω της καλής πορείας της οικονομίας, η οποία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να συνεχιστεί.

«Η βασική μου στρατηγική επιλογή», είπε, «είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. Αυτό θα επιδιώξω και αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο σήμερα έχει τις πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί. Διότι η χώρα πάει καλά, η οικονομία πάει καλά, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει ακόμα καλύτερα η οικονομία».

«Ναι μεν, αλλά…»

Άλλωστε ένας λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας ιδανικά θα ήθελε να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της είναι το μήνυμα ότι οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, παρά τις προβλέψεις των αντιπάλων της περί «παρένθεσης» κ.λπ., είναι «η πρώτη κυβέρνηση που όχι μόνο δεν διαταράσσει τον κύκλο της μέσα σε περίοδο κρίσης, αλλά και που κλείνει τη συνταγματική της θητεία».

Σημείωσε ότι «το βασικό δίλημμα» αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω στα μνημόνια, στη χρεοκοπία, στη σπατάλη, στη ρεμούλα, στη διαπλοκή».

Με δεδομένο ότι τα μνημόνια, σύμφωνα και με τη ρητορική της κυβέρνησης, ταυτίζονται με τις περικοπές και τη λιτότητα, ο πρωθυπουργός δείχνει να παραπέμπει στο ανοιχτό ζήτημα των συντάξεων, φωτογραφίζοντας ως πισωγύρισμα στα μνημόνια το μέτρο της περικοπής των συντάξεων που απαίτησε το ΔΝΤ και ψηφίστηκε κατά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

«Αυτός είναι ο σχεδιασμός μου, αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε» είπε. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Αντιθέτως, πρόσθεσε με νόημα πως «από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».

Από την άλλη, στο πλαίσιο της ίδιας απάντησης, προσέδωσε στις ευρωεκλογές χαρακτήρα μεγάλης δημοσκόπησης, που, όπως είπε, θα διορθώσει την εικόνα των δημοσκοπικών εταιρειών – το Μαξίμου έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι δεν τις εμπιστεύεται. Άρα, σύμφωνα με αυτή τη συλλογιστική του πρωθυπουργού, οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα ορόσημο από το οποίο θα εξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα στην πορεία προς τις εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019.

Ευρωεκλογές – δημοσκόπηση

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα, την οποία πολλές φορές και μέρος των μέσων ενημέρωσης, αλλά κυρίως μέρος των δημοσκοπικών εταιρειών, την παραμορφώνουν. Και εμείς το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά αυτό, ότι την παραμορφώνουν.

Δίνουν μια εικόνα η οποία δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές τάσεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019, ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε να πετύχει εκεί όπου απέτυχαν τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Συνοψίζοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι ο βασικός σχεδιασμός είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τον Οκτώβριο του 2019, και στην πορεία αυτή οι ευρωεκλογές επέχουν θέση (έγκυρης) δημοσκόπησης, ωστόσο άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο των πρόωρων, ανάλογα και με την «πορεία των πραγμάτων».

Πάντως, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ζυγίζει τον χρόνο των εκλογών και επιχειρεί να αξιοποιήσει κεντρικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας για να ελέγξει το τάιμινγκ της προσφυγής στις κάλπες.

Πίεση σε Κυριάκο

Τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή η πορεία των πραγμάτων;

1. Μέχρι στιγμής το ζήτημα της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών θεωρείται το κατ’ εξοχήν «επίφοβο» για πρόκληση πρόωρων εκλογών, εφόσον πρόκειται για ζήτημα που ζορίζει τον κυβερνητικό εταίρο αναγκάζοντάς τον να προβαίνει σε προκλητικές και αντιφατικές τοποθετήσεις, από το ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία (αλλά ταυτόχρονα δεν θα ρίξει και την κυβέρνηση) έως ότι θα εμποδίσει την κύρωση της συμφωνίας και θα ρίξει την κυβέρνηση αν η Συμφωνία έρθει με 151 ψήφους.

Την Τρίτη, δύο μέρες μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, ο Πάνος Καμμένος, από την αντίστοιχη συνέντευξή του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ζήτησε η συμφωνία των Πρεσπών, όταν έρθει η ώρα της κύρωσης από τη Βουλή, είτε να μπει πρώτα σε δημοψήφισμα είτε να κριθεί σε (πρόωρες) εκλογές είτε να παραπεμφθεί σε ψηφοφορία μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.

Προφανώς, με πιο άγαρμπο τρόπο, θα έλεγε κανείς, ο Καμμένος επιχείρησε να δώσει συνέχεια στην πρόκληση του πρωθυπουργού προς τον Μητσοτάκη την Κυριακή. Υπενθυμίζεται ότι εκεί ο Τσίπρας καλούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πει από το βήμα της ΔΕΘ, όπου προσέρχεται και εκείνος τα σαββατοκύριακο, ότι, εφόσον βρίσκει τη συμφωνία «εθνικά επιζήμια», τότε θα την ακυρώσει όταν γίνει κυβέρνηση, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα την έχει ψηφίσει.

Αντιστοίχως ο Καμμένος έδειξε να προκαλεί τον Μητσοτάκη να πει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία στην παρούσα Βουλή, υπό τον φόβο το θέμα να παραπεμφθεί στην επόμενη Βουλή, προοπτική που στηρίζει και αναδεικνύει εξαρχής ο κυβερνητικός εταίρος.

Με άλλα λόγια, ο κυβερνητικός εταίρος επισείει τον κίνδυνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κληθεί ως «φρέσκια» κυβερνητική πλειοψηφία να υπερψηφίσει τη Συμφωνία σε αντίθεση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες και τη στάση του από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με κίνδυνο σοβαρού διχασμού του κόμματός του.

Σε σχετική ερώτηση του «Π» στη ΔΕΘ για τη στάση Καμμένου και το αν η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση εντός της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «η χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, η συμφωνία θα έλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο κανονικά με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, οι οποίες πηγάζουν από την ίδια τη συμφωνία και τη συνεννόηση που έχουμε κάνει. Και, βεβαίως, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών».

Αν και από τη συγκεκριμένη διατύπωση μένει ανοιχτό αν ο πρωθυπουργός εννοεί πλειοψηφία 151 ή τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι στόχος των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εξαναγκαστεί σε κωλοτούμπα στο συγκεκριμένο θέμα – κάτι που σαφώς θα τον ακυρώνει πολιτικά ναρκοθετώντας την πορεία του – είτε πριν είτε αμέσως μετά τις εκλογές.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι υπάρχει ασφαλής πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, η κυβέρνηση δείχνει να ποντάρει σε ψήφους βουλευτών του Ποταμιού, ενώ εκτιμάται ότι κάποιοι μεμονωμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛΛ θα θελήσουν να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία.

Συντάξεις στο πλάνο

2. Στο πλάνο της ατζέντας των πρόωρων εκλογών μπαίνει από τη Θεσσαλονίκη και μετά και το θέμα των συντάξεων, καθώς, όπως εξηγήθηκε και πιο πάνω, ο πρωθυπουργός με τη μη περικοπή επιθυμεί να ενισχύσει το αφήγημα της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο και, άρα, του τέλους της λιτότητας και των περικοπών όντας σε προεκλογική πορεία. Πολλώ δε μάλλον που η μη περικοπή των συντάξεων μέσω της προσωπικής διαφοράς στοχεύει σε ένα εκλογικό κοινό 1,5 εκατομμυρίου συνταξιούχων.

Όπως περιγράφεται και στις σελίδες 6-7, αν το θέμα των συντάξεων δεν καταλήξει άμεσα με θετικό για την κυβέρνηση τρόπο και μείνει ανοιχτό έως το τέλος του χρόνου, είναι ένα ενδεχόμενο, σε πιθανό αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση να αποφασίσει να πάει σε εκλογές προκειμένου να μην εφαρμόσει την περικοπή των συντάξεων.

Αν και η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή στην αρχή περίπου της ερχόμενης χρονιάς, μπορεί χρονικώς να συμπέσουν τα δύο θέματα και να οδηγήσουν σε πρόωρες κάλπες είτε τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές ή και νωρίτερα στις αρχές της άνοιξης.

Αξίζει να επισημανθεί, ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ απάντησε σχετικά με τον χρόνο των εκλογών – ότι αυτός θα εξαρτηθεί και «από την πορεία των πραγμάτων» – μέσα σε ένα πλαίσιο που αφορούσε την οικονομία και το, σύμφωνα με τη δική του αντίληψη, βασικό δίλημμα αν θα πάμε μπροστά ή πίσω στα μνημόνια (που όπως εξηγήθηκε και πιο πάνω δείχνει να παραπέμπει στο θέμα των συντάξεων, ενδεχομένως και του αφορολόγητου).

Ξεκίνησε η συζήτηση για τις συντάξεις με τους θεσμούς

Χθες, με το καλημέρα των επαφών του οικονομικού επιτελείου (Τσακαλώτος – Χουλιαράκης) με τους επικεφαλής των θεσμών, τέθηκε στη συζήτηση το ζήτημα της ακύρωσης του μέτρου των συντάξεων. Για να ενισχύσει το αίτημα αυτό το κυβερνητικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί πρόταση σύμφωνα με την οποία δεν θα εφαρμόσει μέρος των ψηφισμένων αντίμετρων, και τα υπόλοιπα που προβλέπονταν για το 2019 από το μεσοπρόθεσμο θα τα απλώσει σε διάστημα μιας τετραετίας.

Σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης, ως θετικό καταγράφεται από την πρώτη αυτή συνάντηση το γεγονός ότι δεν τέθηκε θέμα από τους θεσμούς, ούτε ειδικά από το ΔΝΤ που έχει διατυπώσει στο παρελθόν τη σχετική ένσταση, περί διαρθρωτικού χαρακτήρα του μέτρου. Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια πηγή η συζήτηση διεξήχθη από τη δημοσιονομική σκοπιά, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι ακόμη και χωρίς την εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων επιτυγχάνεται πλεόνασμα 3,5% για το 2019 αλλά και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.

Το γεγονός ότι δεν τέθηκε θέμα «διαρθρωτικού μέτρου» τροφοδοτεί την κυβερνητική αισιοδοξία, αν και σε αυτή την πρώτη συνάντηση δεν έγινε διαπραγμάτευση, όπως μεταφέρεται, αλλά καταγραφή θέσεων και προβλέψεων για τα δημοσιονομικά δεδομένα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο, με τους θεσμούς να αναχωρούν για να μεταφέρουν το περιεχόμενο των συζητήσεων στις ηγεσίες τους.

topontiki.gr