Χρήστος Σιμορέλης: Πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα

Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας παραμένουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξαιτίας της ακρίβειας και του τεράστιου ενεργειακού κόστους, με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώνει ημίμετρα, αρνούμενη να λάβει ουσιαστικές λύσεις για το εισόδημα των πολιτών, επικαλούμενη τον εκτροχιασμό του δημοσιονομικού κόστους.

Κόστος κατ’ επιλογή, διότι έχει ξοδέψει και δαπανήσει δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις έργων.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους : Στο όνομα της πανδημίας,   καταχρηστικά, έγιναν 2,7 δισ. απευθείας αναθέσεις, ενώ την πανδημία αφορούσαν μονάχα 320 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας έφερε το θέμα στη Βουλή, κάνοντας λόγο για ένα ποσό που φθάνει τα 5 δισ. Ευρώ,  όμως το ποσό αυτό μοιάζει να μην έχει κανένα φρένο αφού σύμφωνα με νεότερα δεδομένα το συνολικό ποσό που έχει δαπανήσει το Δημόσιο (από την 1.1.2020 μέχρι και τις 31.10.21.) ανέρχεται πλέον στα 6,65 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις μήνες που ακολούθησαν μέχρι και τον Οκτώβρη, αύξησαν αυτό το ποσό κοντά στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τέσσερα δισεκατομμύρια σε κλειστούς διαγωνισμούς και 2,7 δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις. Και μάλιστα, απευθείας αναθέσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση είχε φροντίσει να νομοθετήσει την αύξηση του ορίου από τις 20.000 στις 60.000 ευρώ και την άρση κάθε ορίου για αναθέσεις που έχουν να κάνουν με την πανδημία».

Πρόκειται για πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα που φέρει τη σφραγίδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και ευλόγως αναρωτιόμαστε.  Ποιος θα διαχειριστεί τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης; Αυτή η κυβέρνηση που αξιοποιεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να σπαταλήσει δημόσιο χρήμα,  δίχως να δίνει λογαριασμό;

Είναι ζήτημα Δημοκρατίας και θα πρέπει κάποια στιγμή η Κυβέρνηση ν’  απολογηθεί στον Έλληνα φορολογούμενο, δεδομένου ότι διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο, λόγω της ακρίβειας και του τεράστιου ενεργειακού κόστους.

Ιδίως τώρα που οι κοινωνικές ανάγκες διογκώνονται από το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες πού και πώς δαπανώνται τα χρήματα των φορολογουμένων.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που βρέθηκε στις δύσκολες συνθήκες της 8ετίας των μνημονίων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποιες κακές συνήθειες μας οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή.

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύονται περίτρανα οι επιλογές της Κυβέρνησης.

Αρνείται να στηρίξει το εισόδημα του μισθωτού, του εργαζόμενου, του μικρομεσαίου επαγγελματία επικαλούμενη δημοσιονομικούς περιορισμούς, όταν δαπανά δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις.

Έχει εγκρίνει 7 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα, επιδίδεται στις απευθείας αναθέσεις και έχει δημιουργήσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος στο κρατικό ταμείο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλειας.

Είναι αναγκαίο, ειδικά τώρα, μετά τις αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία  να παρθούν μέτρα. Μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης, μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα όρια. Να παγώσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, να σταματήσει αυτός ο ανταγωνισμός προς τα πάνω με τους ιδιώτες παρόχους. Και ταυτόχρονα, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός για να ενισχυθεί το εισόδημα. Και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει στην τσέπη των μισθωτών, των εργαζόμενων, θα πέσει στην αγορά που χειμάζεται.

Όλα αυτά όμως είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πρόκειται να τα κάνει. Είναι επιλογή να μην προστατεύσει την κοινωνία.