Χρήστος Νάκος : Το “πρώτα ο άνθρωπος” είναι προτεραιότητά μας

epistoli 13

Απάντηση του δημοτικού συμβούλου του δήμου ΠΥΛΗΣ Χρήστου Νάκου σε δημοσίευμα τοπικής ηλεκτρονικής σελίδας σχετικά με την προχθεσινή συνάντηση του Δημάρχου Πύλης, κ. Κ. Μαράβα, με τους Δ.Α.Σ. Βροντερού, Ελάτης, Καλογήρων και Πύρρας.

Επειδή ήμουν παρών και συμμετείχα στην συζήτηση, θα ήθελα να προσθέσω τα παρακάτω.

1. Πράγματι η μέχρι πρότινος τιμή απευθείας ανάθεσης, στους Δ.Α.Σ., για την χρήσιμη ξυλεία ελάτης ανέρχονταν στα 22,00 €/ κ.μ.

2. Η προηγούμενη δημοτική αρχή στο τέλος της θητείας της, απεφάσισε για τα τέσσερα λήμματα του δάσους της τ.κ. Γαρδικίου, να τεθούν σε πλειοδοτική δημοπρασία, αντί να δοθούν με απευθείας ανάθεση στους Δ.Α.Σ.

3.Η δημοπρασία πού έγινε τον μήνα Σεπτέμβριο τ.ε., είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές να ανέλθουν σε 40,60 € / κ.μ. ελάτης και 59,00 € /τόνο δρυός.

4. Μπορεί να συγκριθεί το μίσθωμα των 22,00 € του Δήμου, με την σχεδόν διπλάσια προσφερθείσα τιμή των 40,60€?

Σίγουρα κάποιος παρατηρητής και καλόπιστος δημότης συγκρίνοντας τις τιμές, από οικονομικής άποψης θα προτιμούσε την σχεδόν διπλάσια δεύτερη, πιστεύοντας ότι είναι η καλύτερη για το Δήμο και για τους δημότες.

5. Εμείς όμως ως νέα δημοτική αρχή, δεσμευόμενοι από το σύνθημα “Πρώτα ο άνθρωπος”, αλλά κυρίως καθώς γνωρίζουμε τις δύσκολες συνθήκες εργασίες των υλοτόμων,την αγάπη τους για το δάσος, γιατί οι υλοτόμοι γνωρίζουν καλύτερα το δάσος από όλους εμάς, και γιατί αυτοί θα τρέξουν πρώτοι σε περίπτωση φωτιάς και επειδή θέλουμε τους δασεργάτες να μένουν στον τόπο που μεγάλωσαν και αγάπησαν, να εργάζονται και να έχουν το μεροκάματο και το ένσημό τους, από την ξύλευση του δάσους, δεν κοιτάξαμε τον εύκολο και κερδοφόρο δρόμο της δημοπρασίας.

6. Επειδή όμως πιστεύουμε σε μια σωστή και αξιοπρεπή διαχείριση του Δήμου, αφενός μεν θέλουμε να εργάζονται οι Δ.Α.Σ. στο δάσος, αφετέρου όμως να μην θεωρούν οι δημότες μας, ότι ο Δήμος “χαρίζει” την ξυλεία, συγκρίνοντας βέβαια το αποτέλεσμα των δημοπρασιών. Για το λόγο αυτό έγινε η προχθεσινή συνάντηση, και αν χρειασθεί θα ξαναγίνει, να ακούγονται οι απόψεις των κατοίκων, να υπάρχουν προτάσεις για την σωστή και αειφόρο εκμετάλλευση του δάσους, και όταν υπάρχει βέβαια οικονομικό κέρδος για τους υλοτόμους, θα υπάρχει και για τον Δήμο μας.

7. Βέβαια από την συνάντηση που κύλησε ομαλά, αναδείχθηκαν συμπεράσματα για το κόστος του Δήμου ( διαχ/κές μελέτες, συντήρηση ή διάνοιξη δασικών δρόμων), για το κόστος εργασιών και για το επιχειρηματικό κέρδος των Δ.Α.Σ.

7. Τελειώνοντας θέλω να σας γνωρίσω, ότι ο Δήμαρχος, ούτε ζήτησε 38,00€/κ.μ., που αναφέρεται στο δημοσίευμα, ούτε παζάρεψε για τα 30,00€. Οι εκπρόσωπο των Δ.Α.Σ., πρότειναν, και ο Δήμαρχος υποσχέθηκε να συζητήσει το όλο θέμα με τους συνεργάτες του.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Χρήστος Νάκος
Δασοπόνος – Δημοτικός Σύμβουλος δήμου ΠΥΛΗΣ