Χρ. Λιάπης: Αλματώδης αύξηση ψυχικών διαταραχών και εξαρτησιογόνων ουσιών εξαιτίας της πανδημίας και της καραντίνας

Για τη επιβάρυνση που έφεραν στην ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων, η πανδημία και ως απόρροια αυτής η πολύμηνη καραντίνα που ακολούθησε, μίλησε το πρωί του Σαββάτου στον Δημήτρη Παδιό και στην εκπομπή ΡΑΔΙΟ ΖΥΓΟΣτάθμιση στον FM 100 Ράδιο Ζυγός, ο ψυχίατρος και Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρίστος Λιάπης.

«Είναι γεγονός πως όλη αυτή η πίεση που δημιουργήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού και την καραντίνα, επέφερε αύξηση των ψυχικών διαταραχών που εμφάνισαν αρκετοί συνάνθρωποι μας όλη αυτή την περίοδο. Οι ψυχικές διαταραχές με την σειρά τους δημιούργησαν προβλήματα συμπεριφοράς με κατάθλιψη, αυτοκτονικές τάσεις και χρήση εξαρτησιογόων ουσιών όπως είναι το αλκοόλ, τα ναρκωτικά κλπ., στην προσπάθεια πολλών να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους μια ψεύτικη κατάσταση ευφορίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης για να συνεχίσει «Βέβαια πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός και μια διακύμανση μεταξύ των συμπτωμάτων. Είναι άλλο πράγμα μια απλή στεναχώρια και άλλο είναι π.χ. μια κατάθλιψη βαριάς μορφής. Οπωσδήποτε αν κάποιος αισθανθεί συμπτώματα που παραπέμπουν σε ψυχική διαταραχή θα πρέπει να καταφύγει και μάλιστα νωρίς σε κάποιον ειδικό.

Ο κ. Λιάπης αναφέρθηκε ενδελεχώς στις δράσεις του ΚΕΘΕΑ όλο αυτό το διάστημα που η πανδημία είναι σε εξέλιξη, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόσφατη συνάντηση του με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, στον οποίο έθεσε την αναγκαιότητα δημιουργίας και άλλων εμβολιαστικών κέντρων στο νομό Τρικάλων, εκτός από το Γενικό Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Πύλης.