Μπουγιουρντί, το πικάντικο ελληνικό φοντί

Το μπουγιουρντί είναι ένα απίθανο μεζεδάκι της Ελληνικής κουζίνας με φέτα που ψήνεται σε πήλινο σκεύος και μελώνει υπέροχα στο φούρνο με ψιλοκομμένες πιπεριές, ντομάτες και μπαχαρικά.

 
 

Είναι ένας πικάντικος και καυτερός μεζές της σαλονικιώτικης κουζίνας που σερβίρεται σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Υλικά για τη συνταγή

1 χοντρό κομμάτι τυριού φέτας (250 γραμμάρια)

2 με 3 μικρές ντομάτες ή μια χούφτα ντοματίνια

 

1 πράσινη πιπεριά κέρατο

Μερικές φέτες κρεμμύδι (προαιρετικά)

Μερικές  νιφάδες μπούκοβο

 

1 σφηνάκι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

 

Ξερή ρίγανη

1 καπάκι ούζο (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Αρχικά προθερμάνετε το γκριλ του φούρνου σας στους 220ο C. Τεμαχίστε τις ντομάτες και την πιπεριά κέρατο σε φέτες και αφήστε τα στην άκρη. Βάλτε τη φέτα στο κέντρο ενός πήλινου ή πυρίμαχου σκεύους, αραδιάστε στο πλάι τις φέτες ντομάτες και ρίξτε από πάνω τα φετάκια της πράσινης πιπεριάς και του κρεμμυδιού.  Τρίψτε ή πασπαλίστε με το μπούκοβο και περιχύστε με το ελαιόλαδο. Ψήστε στην επάνω σχάρα του φούρνου για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να αρχίζουν να καψαλίζονται οι πιπεριές στις άκρες τους. Μόλις είναι έτοιμο, βγάλτε το μπουγιουρντί από το φούρνο και πασπαλίστε το με την φρεσκοτριμμένη ρίγανη. Αν επιθυμείτε, περιχύστε τον μεζέ αυτόν με ένα καπάκι ούζο, συνοδέψτε το με χωριάτικο ζυμωτό ψωμί, βουτήξτε και απολαύστε!

topontiki.gr