Bασίλης Παππάς: Οι ανέμελοι πολιτευτές και οι υπεύθυνοι διευθυντές

(έκαστος εφ ώ ετάχθη)

Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση των νέων διευθυντών από τα στελέχη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Τρικάλων (Δ/ντης, Σχολικοί Σύμβουλοι, προϊστάμενοι τμημάτων) για θέματα εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων τη νέα εκπαιδευτική χρονιά. Ενημέρωση πλήρης και παραγωγική.

Μεταξύ των άλλων επισημάνθηκε ο ρόλος του Δ/ντη της σχολικής μονάδας σε σχέση με ζητήματα ασφάλειας του προσωπικού και των μαθητών. Ο Δ/ντης είναι υπεύθυνος σχεδόν ή μάλλον για τα πάντα.

Για την αλεξικέραυνη προστασία των κτηρίων. Αλήθεια πόσες μονάδες της έξυπνης πόλης και των δορυφόρων πόλεων των Τρικάλων έχουν «έξυπνα» κοινώς ιονίζοντα αλεξικέραυνα?  Μιλάμε για την κλιματική αλλαγή και το πλήθος πλέον των κεραυνών που συνοδεύουν τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Κάποτε έπεσε κεραυνός σε παρακείμενη οικοδομή γυμνασίου, πάνε όλοι οι υπολογιστές του σχολείου. Ευτυχώς μόνον αυτό.

Είναι υπεύθυνος για τις ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Γνωρίζετε ανέμελοι πολιτευτές Δήμων και Περιφέρειας, ότι οι καλωδιώσεις σε πολλά διδακτήρια είναι από τη δεκαετία του 1980? Λέτε να μην άλλαξε κάτι σε σχέση με τα ηλεκτρικά φορτία που καταναλώνονται σήμερα?

Πόσα διδακτήρια έχουν εξόδους κινδύνου σε περίπτωση σεισμού? Ξέρετε από τις σύγχρονες με την οριζόντια μπάρα ή με ηλεκτρομαγνητική κλειδαριά που απασφαλίζει αυτόματα, όπως έχουν μεγάλα πολυκαταστήματα?  ΄Εχετε άποψη, σχέδιο για κάτι ανάλογο? Κάποιος παλαιός Δ/ντης είχε αναλάβει παρατύπως?  να κατασκευάσει στον πρώτο όροφο του διδακτηρίου εξωτερικό κλιμακοστάσιο. Δεν γνωρίζουμε αν ακόμη «τραβιέται» με τις υπηρεσίες.

Πόσα διδακτήρια έχουν ανιχνευτές καπνού? ανιχνευτές διαρροής φυσικού αερίου ή ανιχνευτές (τι λέω τώρα) ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα? Φαίνεται ξεχάσατε τον covid εκτός και αν νέες μάσκες αλεξίπτωτα θα προσφερθούν στα παιδιά. ΄Ένα συγνώμη έστω και ψηφιακό για το φιάσκο αυτό ποτέ δεν ειπώθηκε.

Αγαπητοί ανέμελοι πολιτευτές, θυμάστε τους σχολικούς τροχονόμους? Εν μία νυκτί καταργήθηκαν. Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη είτε δυτική είτε του πρώην ανατολικού «μπλοκ» (ευτυχώς τα βλέπουμε με τα Erasmus που πηγαίνουμε) δεν υπάρχει έξοδος σχολείου στο οποίο ο δρόμος να μην έχει πολλά και μεγάλα σαμαράκια για να ελαττώνουν  την ταχύτητα των αυτοκινήτων. Όπως υπάρχουν στα σχολεία που βρίσκονται στην πράσινη γωνιά, στα σχολεία τέρμα Κονδύλη στο κολυμβητήριο, στα σχολεία στο κέντρο της πόλης, σε όλα τα σχολεία της Καλαμπάκας (εκτός από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας) ή όπως με ακρίβεια λειτουργούν τα φανάρια στον εθνικό δρόμο εντός Καλαμπάκας και προστατεύουν επαρκώς τα παιδιά που τον διασχίζουν αφού εκατέρωθεν λειτουργούν σχολεία. Προφανώς την τελευταία παράγραφο την διαβάζουμε αντίστροφα. Στην πλειονότητα των σχολείων δεν λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες, όσο για τα γνωστά «σαμαράκια», είδος εν ανεπαρκεία. Όταν θα γίνει το «κακό» τότε θα το ξορκίζουμε εκ των υστέρων. Τα παραδείγματα και πολλά και οδυνηρά.

Αγαπητοί πολιτευτές. ΄Εκαστος  εφ ώ  ετάχθη. Σηκώνουμε όσο το επιτρέπει το ανάστημά μας, το βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης. Εσείς έχετε να μας προτείνετε κάτι? Πλησιάζει, το γνωρίζετε, και η ημέρα έναρξης του διδακτικού έτους.

ΥΓ. Για τον υπότιτλο βλ. και https://www.energospolitis.gr/trikala-glossodromio/ (07.04.2022)

Βασίλειος Παππάς – εκπαιδευτικός