Banana tatin (ανάποδη τάρτα με καραμελωμένες μπανάνες)

Υλικά

  • 1 συσκευασία Σφολιάτα βουτύρου Χρυσή Ζύμη, 800 γρ.
  • 75 γρ. βούτυρο
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 3 – 4 μέτριες ώριμες μπανάνες, κομμένες στη μέση κατά μήκος
  • 3 κ. σούπας μαύρο ρούμι
  • 1 κ. γλυκού παπαρουνόσπορο
  • σαντιγί για το σερβίρισμα ή παγωτό βανίλια

 

Διαδικασία

Βγάζετε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνετε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C . Κόβετε τη σφολιάτα σε σχήμα δίσκου 2 – 3 εκ. μεγαλύτερο από τη διάμετρο του τηγανιού που θα χρησιμοποιήσετε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (που μπαίνει και στο φούρνο), λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και πασπαλίζετε τη ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία και αφήνετε το μείγμα για περίπου 10 – 15 λεπτά μέχρι να βγάλει φυσαλίδες και να αποκτήσει το χρώμα σκούρας καραμέλας. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και τοποθετείτε προσεκτικά τις μπανάνες κυκλικά με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Ρίχνετε το ρούμι στις μπανάνες. Καλύπτετε την επιφάνεια με τη σφολιάτα, σπρώχνοντας τις άκρες προς το εσωτερικό του τηγανιού.

Τοποθετείτε το τηγάνι στο φούρνο και ψήνετε στους 200°C για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα. Βγάζετε το τηγάνι από το φούρνο, αφήνετε να «σταθεί» για 5 λεπτά, και με πολλή προσοχή αναποδογυρίζετε την τάρτα σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με παπαρουνόσπορο και σερβίρετε την τάρτα μπανάνας ζεστή, με σαντιγί ή παγωτό βανίλιας.

gastronomos.gr