Μπακλαβάς νηστίσιμος

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας (καλύτερα τα λεπτά για γλυκά)
  • 500ml καλαμποκέλαιο (ή μισό μισό με ελαιόλαδο)
  • 800 γρ. καρύδια κοπανισμένα, ανακατεμένα με 1 κουταλιά της σούπας κοφτή κανέλα και 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη

Για το σιρόπι

  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 600 γρ. νερό
  • 200 ml μέλι
 

Εκτέλεση

  • Αλείφετε ένα ταψί με καλαμποκέλαιο και στρώνετε 7 φύλλα κρούστας ελαφρώς τσαλακωμένα που έχετε λαδώσει και ραντίσει με λίγο νερό.
  • Συνεχίζετε βάζοντας εναλλάξ λαδωμένα φύλλα και καρύδια, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά της γέμισης. Στο τέλος στρώνετε 5-6 φύλλα χωρίς καρύδια. 
  • Χαράζετε το γλυκό με κοσφτερό μαχαίρι στο μέγεθος των κομματιών που θέλετε να βγάλετε. Ψήνετε αρχικά το γλυκό στους 250° C και ύστερα στους 200º C για μία ώρα. Αν το γλυκό κοκκινίσει γρήγορα, το καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. 
  • Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5′-6′ να δέσουν. Όταν ο μπακλαβάς κρυώσει, περιχύνετε με το σιρόπι και το αφήνετε για αρκετές ώρες μέχρι να το σερβίρετε. 

Σημειώσεις

Μπορείτε να αρωματίσετε το σιρόπι με φλούδα εσπεριδοειδών ή 2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ, που θα προσθέσετε αφού ετοιμαστεί.