Μια μεγάλης ηλικίας κυρία προσέγγισε το δικό μας Τρικαλινό μάγειρα του κάμπου Αντώνης Κούκεν στην εκκλησία και του είπε: “Αντωνάκη μου να έρθεις κάποια μέρα στο σπίτι μου να πιούμε καφέ και να σου δώσω μια αγαπημένη συνταγή που έμαθα απ’ την γιαγιά μου, για να την μοιραστείς με τον κόσμο έτσι ώστε να φτιάχνετε όλοι σας τον πιο γλυκό “μπακλάβα”!
Χάρηκε τόσο πολύ και ανυπομονούσε για εκείνη την μέρα! Όταν έφτασε και πήγε, μπήκε σε ένα σπίτι με αντικείμενα τριγύρω γεμάτα ιστορίες έτοιμες να του τις εξιστορήσουν! Μαζί με την συνταγή πήρε και τόσες αναμνήσεις από την ψυχή της ευγενέστατης κυρίας μιας και τις μοιράστηκε μαζί του!
Ήρθαν από την Τραπεζούντα που είναι πόλη της Μικράς Ασίας (Πόντος) στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη σημερινή Τουρκία. Είχε ιδρυθεί το 756 π.Χ. από Ίωνες αποίκους κατά την Αρχαιότητα, ήταν πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών, μεγάλο αστικό και πολιτιστικό κέντρο των Ελλήνων μέχρι το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, οπότε και το ελληνικό στοιχείο αναγκάστηκε να καταφύγει στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω όλες εκείνες τις χαμένες πλέον Ελληνικές πατρίδες! Αχ για αυτό φτιάχνουν τόσο καταπληκτικά γλυκά μπακλαβαδάκια για να γλυκαίνουν όλες εκείνες τις νοσταλγικές πίκρες!
Δείτε την συνταγή στο κανάλι antonis cooken στο Youtube και φτιάξτε την οπωσδήποτε!