Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας

Λίγο μετά τις 22:30 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε στον Λευκό Οίκο η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε άριστο σημείο, ενώ τόνισε ότι θα συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θέματα ενέργειας και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

«Είναι χαρά μας που σας έχουμε εδώ. Βρισκόματε στην καλύτερη στιγμή των σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδας. Τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία όλοι μοιραζόμαστε, μας ενέπνευσαν και για αιώνες ενδυναμώθηκαν. Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία. Σας ευχαριστώ θερμά για την ηγεσία σας. Θα μιλήσουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή. Ήσασταν ένας πολύ καλός φίλος», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

 

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και πως είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις.

 

Μετά το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αμερικανού προέδρου στο Οβάλ Γραφείο, στις 00:00 ώρα Ελλάδας θα ακολουθήσει δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του Κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας δηλαδή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και τους υπουργούς Νίκο Δένδια, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Νίκη Κεραμέως και Κώστα Φραγκογιάννη. Μαζί τους η διεύθυντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα.

 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Μόρνινγκ Τζο του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

 

Όπως έγραφε νωρίτερα το PowerGame.gr, το ενεργειακό έχει υψηλή θέση στο «μενού» των συζητήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

powergame.gr