«Αυλαία» για τις φωτογραφικές μηχανές Olympus – Μετά από 84 χρόνια

Με ανακοίνωσή της η Olympus γνωστοποίησε ότι σταματάει την παραγωγή των διάσημων φωτογραφικών μηχανών της.

Συγκεκριμένα, η ιαπωνική φίρμα ανακοίνωσε πως παρά τις προσπάθειές της δεν μπόρεσε να είναι κερδοφόρα στην «εξαιρετικά δύσκολα αγορά των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών». Σύμφωνα με την Olympus η άφιξη των smartphones, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς είχε συρρικνώσει την αγορά των φωτογραφικών μηχανών.   Η ιαπωνική εταιρεία κατέγραφε απώλειες κατά την τελευταία τριετία.

Παρότι η Olympus ήταν από τις πρώτες εταιρείες που λάνσαραν ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, αυτές απευθύνονταν σε μη επαγγελματίες φωτογράφους οι οποίοι δεν ήθελαν μία κάμερα DSLR. Η αγορά αυτή, σύντομα κερδήθηκε από τα smartphones.    Η αγορά αυτόματων φωτογραφικών μηχανών έχει συρρικνωθεί δραματικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται το BBC μειώθηκε κατά 84% μεταξύ 2010 και 2018.   Η πορεία της ιαπωνικής εταιρείας επηρεάστηκε αρνητικά και από ένα οικονομικό σκάνδαλο που ξέσπασε το 2011. Μετά από έρευνα για διαφθορά, ακολούθησαν συλλήψεις εμπλεκόμενων και πρόστιμο 646 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο η εταιρεία κατέβαλε το 2016.

Πλέον η Olympus επιδιώκει να συνάψει συμφωνία ώστε προϊόντα της, όπως οι φακοί Zuiko, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μια άλλη εταιρεία, την Japan Industrial Partners. Σε δήλωσή της, η Olympus ανέφερε ότι θα συνεχίσει το έργο της κατασκευάζοντας μικροσκόπια ενώ έχει στραφεί προς τον επιστημονικό και ιατρικό εξοπλισμό, όπως τα ενδοσκόπια.

Από το 1936

Η Olympus παρουσίασε την πρώτη της φωτογραφική μηχανή το 1936 μετά από χρόνια στην κατασκευή μικροσκοπίων.

Η Semi-Olympus I είχε έναν αναδιπλούμενο φακό που έμοιαζε με ακορντεόν και κόστιζε πάνω από έναν μισθό στην Ιαπωνία. Τις επόμενες δεκαετίες η εταιρεία κατάφερε να κερδίσει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αγοράς φωτογραφικών μηχανών. «Υπάρχει μεγάλη αγάπη για τις Olympus, που έρχεται από παλιά» δήλωσε ο Νάιτζελ Άθερτον, αρχισυντάκτης του περιοδικού Amateur Photographer. Την δεκαετία του 1970 βρέθηκε στο απόγειό της, με τις φωτογραφικές μηχανές να διαφημίζονται στην τηλεόραση από διάσημους φωτογράφους όπως ο Ντέιβιντ Μπέιλι και ο λόρδος Λίτσφιλντ. «Αυτές οι κάμερες ήταν επαναστατικές, ήταν πολύ μικρές, πολύ ελαφρές, ήταν όμορφα σχεδιασμένες, είχαν πραγματικά ωραία ποιότητα φακών», προσέθεσε ο Άθερτον.

«Ας τις κρατήσουν ως συλλεκτικά κομμάτια»

«Όσοι έχουν αγοράσει μηχανές Olympus να τις κρατήσουν ως συλλεκτικά κομμάτια» ανέφεραν εκπρόσωποι της ελληνικής αγοράς, σε δηλώσεις τους στο newsit.gr. «Τα παλαιότερα χρόνια, οι φωτογραφικές μηχανές Olympus γινόντουσαν ανάρπαστες από τα καταστήματα ηλεκτρονικών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς αποτελούσαν ένα από τα πιο δημοφιλή δώρα των εορτών» προσέθεσαν.

Πηγή: www.lifo.gr