Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα – Κλειστά καταστήματα το Σάββατο

Σε νέο καθεστώς lockdown μπαίνουν από αύριο Σάββατο και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Κάθε Σαββατοκύριακο η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο έως τις 6 μ.μ. στις τρεις αυτές περιοχές, ενώ τα καταστήματα του λιανεμπορίου θα παραμένουν κλειστά το Σάββατο.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς  από αύριο στις 6 π.μ. μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου στις Περιφέρειες ΑττικήςΘεσσαλονίκης (που εντάσσεται από αύριο στις «κόκκινες» περιοχές) και Χαλκιδικής τίθενται σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:

– Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

– Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

– Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά. 

– Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.   

– Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

– Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Νέα περιοριστικά μέτρα σε Θήρα, Μύκονο, Χαλκίδα, Πάτρα και Άγιο Νικόλαο

Περαιτέρω περιοριστικά μέτρα ανακοινώθηκαν και για τους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές από αύριο στις 6 το πρωί:

– Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

– Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.   

– Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

– Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους. Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

– Αναστέλλεται η λειτουργία των Δικαστηρίων.

– Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

– Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Στο «κόκκινο» υπενθυμίζεται ότι από αύριο και για επτά ημέρες μπαίνουν και οι παρακάτω περιοχές:

– ο δήμος Εορδαίας

– ο δήμος Θηβαίων

– ο δήμος Τανάγρας

 – ο δήμος Σπάρτης

– ο δήμος Ζακύνθου

– η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου

– ο δήμος Ρεθύμνης

 – ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού

– ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

– ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και

– ο δήμος Τεμπών.

Ποιες περιοχές παραμένουν στο «κόκκινο»

Στο «κόκκινο», όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, παραμένουν οι ακόλουθες περιοχές:

– Ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ο οποίος σήμερα έχει 59 ενεργά κρούσματα, ενώ είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου με τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα να βρίσκονται σε ισχύ ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου.

– Οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, οι οποίοι έχουν 46 και 36 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα, όταν στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο μεν Δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα, ο δε Δήμος Τανάγρας 21. Δηλαδή στο Δήμο Θηβαίων το ιικό φορτίο φαίνεται να υποχωρεί, δεν έχει φτάσει, όμως, ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο. Στο δε Δήμο Τανάγρας, το ιικό φορτίο δείχνει να αυξάνεται παρά τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί.

– Ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπου παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου. Πιο συγκεκριμένα, η Σπάρτη είχε στις 14 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα μέτρα, 53 ενεργά κρούσματα και σήμερα έχει 77.

– Η Ζάκυνθος, όπου υπήρχαν 23 ενεργά κρούσματα την 1 Φεβρουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι 33.

Στις κόκκινες περιοχές παραμένει, επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, όπου στις 13 Ιανουαρίου, όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, υπήρχαν 112 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι 74.

Κατά την έναρξη της ενημέρωσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στην Πάτρα και την Χαλκίδα. Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών είναι 70-80 στην Αττική, ενώ επισήμανε πως «στην Αττική έχουμε 63% των κλινών ΜΕΘ για covid».

Τα επιπλέον μέτρα, είπε η κα Παπαευαγγέλου, έχουν σαν κύριο στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας ειδικά το Σαββατοκύριακο. «Εισηγηθήκαμε να παραμείνει ανοιχτή η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην χώρα μας», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης επισημάνε για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας πως παρατηρείται αύξηση την τελευταία εβδομάδα των κρουσμάτων με παράλληλη αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία που φτάνει το 50%.

Σημειώνεται πως για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000. Πανελλαδικά εντοπίστηκαν 1.105 κρούσματα, από τα οποία 558 στην Αττική, 150 στη Θεσσαλονίκη και 78 στην Αχαΐα.