Απ. Παπατόλιας : Να απαλλαγούμε από την αρρώστια του κυβερνητισμού

papatolias_5

 

 

 

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαλλαγεί απ’ την αρρώστια του κυβερνητισμού», δήλωσε ο Γ.Γ. της ΕΝ.Π.Ε., κ. Απόστολος Παπατόλιας σε ερώτημα δημοσιογράφου με αφορμή ανακοινώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ.

«Η πάση θυσία και με κάθε τίμημα συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε ένα κυβερνητικό σχήμα, όπου θα ηγεμονεύει η συντηρητική παράταξη, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση διέξοδο στο στρατηγικό πρόβλημα του χώρου. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν ταλανίζεται από ένα απλό έλλειμμα ηγεσίας ή έστω κυβερνητικής αποτελεσματικότητας. Αντιμετωπίζει ένα πολύ πιο σύνθετο πρόβλημα. Βιώνει μια βαθιά κρίση πολιτικής ταυτότητας και ιδεολογικού προσανατολισμού, που δεν θεραπεύεται με «επιδείξεις» κυβερνητικής υπευθυνότητας.

Καλλιεργείται, παραδόξως, από διάφορες πλευρές η εσφαλμένη και επικίνδυνη εντύπωση ότι η προοδευτική πρόταση για υπέρβαση της κρίσης δεν διαφέρει θεαματικά από την πρόταση της Δεξιάς. Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της πατρίδας μας δεν είναι όμως ένας ιδεολογικά άχρωμος και πολιτικά ουδέτερος στόχος, που μπορούν να υπηρετήσουν αδιακρίτως όλα τα πολιτικά σχήματα.

Σε μια περίοδο που σε ολόκληρη την Ευρώπη αναζωπυρώνεται η στρατηγική αντίθεση Δεξιάς-Κεντροαριστεράς είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρούμε ότι καταργήθηκαν δια μαγείας οι διαχωριστικές γραμμές στις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης.

Αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στον τόπο μας είναι να διαμορφωθεί ένας νέος συσχετισμός κοινωνικο-πολιτικών δυνάμεων που θα ξαναφέρει την Κεντροαριστερά στο προσκήνιο. Καθήκον όλων μας είναι να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή, εγκαταλείποντας τα σύνδρομα της κυβερνητικής αυταρέσκειας, που τόσο πολύ πλήγωσαν τη σχέση μας με την κοινωνία.  Μέχρι τότε, η δημιουργική αντιπολίτευση δεν μοιάζει και τόσο κακή λύση, ιδίως δε όταν συνοδεύεται από εργώδη προσπάθεια για ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς…».