Αντίστροφη μέτρηση για τη μέρα που θα… κρίνει τις εξελίξεις

Και όμως η μέρα που μπορεί να αποτελέσει καταλύτη μελλοντικών εξελίξεων είναι κοντά. Την ώρα που τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται πάνω στο αν και πότε ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει τελικά να αιφνιδιάσει, προκαλώντας εκλογές πριν από την εξάντληση της τετραετίας, η 14η Μαρτίου έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Η επόμενη Πέμπτη λοιπόν δεν είναι μία τυχαία μέρα, καθώς για τότε είναι προγραμματισμένη η δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση του κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η αλλαγή του συγκεκριμένου συνταγματικού άρθρου θα ανοίξει το δρόμο στο “κάψιμο” του σεναρίου περί δεξιάς παρένθεσης, το οποίο κάποιοι εντός του Μεγάρου Μαξίμου βλέπουν ακόμα και σήμερα με καλό μάτι.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά αναθεώρηση του άρθρου, τον Φεβρουάριο του 2020 η χώρα κινδυνεύει να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές, στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν 180 ψήφοι στο πρόσωπο ενός υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας. Εάν δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κερδίσει τις εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν εντός του 2019 και δεν μπορέσει να βρει ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, τότε οι κάλπες θα είναι μονόδρομος, όπως άλλωστε έγινε και το 2015, εξαιτίας της τότε στάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Με μια προσεχτική ματιά στο τι προηγήθηκε της επικείμενης δεύτερης ψηφοφορίας κάποιος θα αντιληφθεί το γεγονός ότι η ΝΔ ουσιαστικά “έπιασε στον ύπνο” την κυβερνητική πλειοψηφία. Αρχικά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την συνταγματική αναθεώρηση στήριξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Υπερψήφισε δηλαδή το άρθρο 32, κάτι που έδειξε να αιφνιδιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον επίσης έχει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κίνηση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.

Με αυτή την επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμορφώθηκε το εξής δεδομένο: Εφόσον ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο απαραίτητες ψηφοφορίες (η μία έγινε, η δεύτερη θα γίνει στις 14 Μαρτίου) εγκρίνουν μαζί το συγκεκριμένο άρθρο, τότε βάση της διαδικασίας στην επόμενη Βουλή , θα αρκούν μόνο οι ψήφοι της ΝΔ (εφόσον είναι πρώτο κόμμα, πολλώ δε μάλλον εάν έχει αυτοδυναμία) για να καταστεί άμεσα εφαρμόσιμο το άρθρο αυτό του συντάγματος.

Με άλλα λόγια, σε μία τέτοια εξέλιξη, η προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου 2020 θα πάψει να αποτελεί εμπόδιο στην κυβερνητική πορεία της ΝΔ.  Με τις μέρες πια που απομένουν μέχρι τη ψηφοφορία να είναι λίγες ορισμένοι εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής προκειμένου να μην αναγκαστεί να υποστεί μία ήττα στρατηγικού χαρακτήρα.

liberal.gr