Αντίστροφη μέτρηση για εκλογές

klepsidra

Το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή – 168 ψήφοι υπέρ του κυβερνητικού υποψηφίου – δεν έκρινε τυπικά, αλλά ουσιαστικά προδικάζει την τελική έκβαση της προεδρικής εκλογής και τις περαιτέρω εξελίξεις.

Η απαιτούμενη πλειοψηφία για την ανάδειξη ΠτΔ είναι πλέον αδύνατον να επιτευχθεί στην τελική ψηφοφορία την προσεχή Δευτέρα, καθώς η δυναμική του τελευταίου “ελιγμού Σαμαρά” εξαντλείται και η κυβερνητική πλευρά δεν μπορεί να ελπίζει παρά μόνον σε δύο-τρεις “εφεδρείες”. Από σήμερα η χώρα μπαίνει ουσιαστικά στο δρόμο των εκλογών.

Δεν αποκλείεται πάντως τις επόμενες μέρες να εκδηλωθεί μία ύστατη πρωτοβουλία από πλευράς Σαμαρά-Βενιζέλου, προκειμένου να αποφευχθεί η άμεση προσφυγή στις κάλπες. Οι πιθανότητες να καρποφορήσει θα είναι βέβαια μηδαμινές.

Πάντως ο πολιτικός χρόνος μέχρι την προσεχή Δευτέρα είναι μεγάλος και σ’ αυτό το διάστημα οι παρασκηνιακές διεργασίες θα ενταθούν. Η κυβερνητική πλευρά θα προσπαθήσει να εξαντλήσει και την τελευταία δυνατότητα για να αλλάξει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς δυνάμεων στην τελική ψηφοφορία, η οποία επί του παρόντος φαίνεται να αποκτά διαδικαστικό χαρακτήρα.

Οι 168 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας και δεν δημιουργούν την “δυναμική” στην οποία προσέβλεπαν οι επιτελείς του κ. Σαμαρά. Με τα σημερινά δεδομένα – και αν δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές ή πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν άρδην τους κομματικούς συσχετισμούς – η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει σε περισσότερα από 171-172 “ναι”στην τρίτη ψηφοφορία. Οι μάξιμουμ 3 ή 4 επιπλέον ψήφοι εκτιμάται ότι μπορεί να προέλθουν από ανεξάρτητους, από την πλευρά των Βύρωνα Πολύδωρα- Νίκου Νικολόπουλου, και από αποχωρούντες βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ή των ΑΝ.ΕΛ.

Για να μπούμε λοιπόν και επισήμως σε προεκλογική περίοδο, δεν απομένουν παρά μόνον η τυπική διαδικασία της τελικής ψηφοφορίας την προσεχή Δευτέρα, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών – με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής την 25η Ιανουαρίου.

Τα νέα σχήματα και η μάχη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Σ’ αυτό το διάστημα των λίγων εβδομάδων, αν και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να τελεσφορήσουν κινήσεις συγκρότησης νέων κομματικών φορέων, ο πολιτικός χάρτης θ’ αλλάξει.

Ευκαιριακοί εκλογικοί σχηματισμοί αναμένεται να προκύψουν στο χώρο της κεντροαριστεράς όπου κινούνται πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές. Η προσπάθεια μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ σε “Δημοκρατική Παράταξη” θα μείνει ημιτελής και η συνέχεια της θα εξαρτηθεί από την εκλογική επίδοση του κόμματος. Μετά τις κάλπες θα τεθεί βέβαια θέμα ηγεσίας και αλλαγής προσανατολισμού, που θα οδηγήσει σε αναμέτρηση Βενιζέλου-Παπανδρέου.

Η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να εξαφανισθεί από το προσκήνιο. Τα ηγετικά της στελέχη θα συμπράξουν εκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα δύο κόμματα δεν θα εμφανισθούν επισήμως με κοινά ψηφοδέλτια, ώστε να μη χαθεί το bonus των 50 εδρών.

Του Χ. ΝΙΑΚΑ