Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε την διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων

Ελλιπή και αναποτελεσματικά τα μέτρα προστασίας από την πανδημία κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αντιπροσωπεία της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Τρικάλων, αποτελούμενη από τον βουλευτή Σάκη Παπαδόπουλοκαι τα μέλη της Γραμματείας της Ν.Ε Θανάση Μπουλογεώργο και Ορέστη Σιώχο, την Δευτέρα6Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε διαδοχικά τηνΕΛΜΕ Τρικάλων και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων (ΣΕΠΕ) με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάςκαι την ενημέρωση για θέματα που αφορούν το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και το Νέο Εκπαιδευτικό Νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Κατά τηνσύσκεψημε τα μέλη των Δ.Σ συμβουλίων και των δύο συνδικαλιστικών συλλόγων, διατυπώθηκε καθολικά η έντονη ανησυχία και αγωνία τους για τα ελλιπέστατα μέτρα προστασίας από την πανδημία που πήρε η κυβέρνηση, κατά την επερχόμενη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μετά τις περσινές παλινωδίες με το ΄΄άνοιγμα-κλείσιμο΄΄ των σχολείων, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν διδάχτηκε από τα λάθη της και ξανανοίγει τα σχολεία και φέτος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που πέρυσι τα έκλεισε, χωρίς κανένα επαρκές και ασφαλές σχέδιο ανοίγματος.

Οι συνδικαλιστικοί σύλλογοι κατέθεσαν δέσμη προτάσεων για το άνοιγμα των σχολείων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει :

-Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία. Καμία αντικατάσταση της δια ζώσης διδασκαλίας με τηλεκπαίδευση.

-Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

-Ανώτατο αριθμό μαθητών σε κάθε τμήμα, με όριο τους 15.

-Άμεσο διορισμό και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία τους.

-Ανασυγκρότηση της ύλης ώστε να  καλυφθούν τα γνωστικά κενά αλλά και οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών/τριών.

-Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ που εκτελούν σχολικές μεταφορές, για την αποφυγή συνωστισμού.

-Εξοπλισμό των σχολείων με υγειονομικά μέσα και προσλήψεις – μονιμοποιήσεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.

Επιπλέον, συζητήθηκε και η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και τα Νομοθετήματα του Υπουργείου, τα οποία βρίσκουν όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο κάθετα αντίθετο και όλοι εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την προσπάθεια αποδόμησης και καταστρατήγησης του Δημόσιου σχολείου, από την πλευρά της Κυβέρνησης της Ν.Δ.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσαν είναι:

-Κατάργηση ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας αλλά και για την τιμωρητική ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

-Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων. Καμία εμπλοκή επιχειρήσεων, ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη λειτουργία των σχολείων.

-Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς και της τράπεζας θεμάτων.

-Παράλληλα, τα μέλη των Δ.Σ των εκπαιδευτικών συνδικάτων του Νομού εξέφρασαν την έντονη αντίδραση του κλάδου για το διορισμό δοτών Διευθυντών Εκπαίδευσης καθώς και για τη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων επίσης με δοτά μέλη, κατά τον ίδιο τρόπο.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε να προωθηθούν στη Βουλή όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Τέλος, διατύπωσε την πρόταση για την πραγματοποίηση μιας ευρείας σύσκεψης, με τη συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του Νομού, όλων των Δημάρχων καθώς και τη συμμετοχή της ΕΛΜΕΤ και του ΣΕΠΕ, προκειμένου να υπάρξει κοινή δράση και διεκδίκηση των αιτημάτων από την κυβέρνηση.