Το αντάλλαγμα που ζητά το Μαξίμου στα προληπτικά μέτρα των δανειστών

Ισορροπία στο δούναι και το λαβείν επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζοντας σε παρασκηνιακό επίπεδο την διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Αυτό της επιτρέπει να υποστηρίζει ότι πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται και δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ πρόσθετα μέτρα λιτότητας αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία με τους θεσμούς δεν θα δημιουργήσει κανένα πολιτικό θέμα στην κυβέρνηση εφόσον ισχύσει η αρχή της αναλογικότητας στα μέτρα.

Το κυβερνητικό επιτελείο χωρίς να το λέει ξεκάθαρα θα επιδιώξει μέσα στο πακέτο της συνολικής συμφωνίας να υπάρξει πέραν του αφορολόγητου πρόβλεψη για την λήψη και θετικών μέτρων, των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων που θα διασφαλίσουν την αρχή της αναλογικότητας σε μία καλή συμφωνία.

Αίσθηση προκαλεί η διατύπωση από πλευράς του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου της θέσης πως «η συμφωνία την οποία διαπραγματευόμαστε δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα» κάτι που ενισχύει τις πληροφορίες που θέλουν κυβέρνηση και δανειστές να συμφωνούν στην πρόβλεψη και «θετικών μέτρων» που θα ισορροπήσουν τις αντιδράσεις από την ψήφιση του προληπτικού πακέτου.

Το Μαξίμου δεν φάνηκε να επηρεάζεται ως προς το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιέργησε χθες από τις δηλώσεις του Γερούν Ντάινσελμπλουμ ότι είναι περίπου απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας διαχωρίζοντας την πολιτική λύση από το τυπικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Αντιθέτως θεωρεί ότι η σημερινή παρουσία στην Αθήνα του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και οι συναντήσεις του με τους Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο θα δώσει νέα ώθηση στην διαπραγμάτευση επιτρέποντας εκτιμήσεις πως στις 20 Φεβρουαρίου μπορεί να υπάρξει σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη «πολιτική συμφωνία ή δρομολόγησή της».

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι όπλο στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς αποτελούν τα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία και οι υπεραποδόσεις.

Το Μαξίμου τονίζει ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν και ότι τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και τονίζει πως αυτήν την στιγμή όλοι οι ευρωπαϊκοί παράγοντες της διαπραγμάτευσης με εξαίρεση τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών συμφωνούν πάνω σε μία διαδικασία που δεν θα οδηγήσει σε εκτροπές αλλά θα συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας.

cnn.gr