Ανοιξη 21 Μαρτίου: Τελικά πότε μπαίνει; Το μπέρδεμα με την ημερομηνία

Ρίχνοντας μια ματιά στο καιρικό δελτίο εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε ότι πλέον οι καιρικές συνθήκες δεν θυμίζουν σε τίποτα το φθινόπωρο, καθώς τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες όσο και η μεγάλη ηλιοφάνεια παραπέμπουν σίγουρα σε άνοιξη. Τι ισχύει, όμως, επίσημα;

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους καθορίζονται οι εποχές: ο ημερολογιακός και ο μετεωρολογικός. Σύμφωνα, λοιπόν, με την ημερολογιακή προσέγγιση, οι εποχές χωρίζονται ως εξής (οι παρακάτω ημερομηνίες αφορούν το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα):

  • 1 Σεπτεμβρίου – 30 Νοεμβρίου: Φθινόπωρο
  • 1 Δεκεμβρίου – 28/29 Φεβρουαρίου: Χειμώνας
  • 1 Μαρτίου – 31 Μαΐου: Άνοιξη
  • 1 Ιουνίου – 31 Αυγούστου: Καλοκαίρι

Το μπέρδεμα με την άνοιξη και τις ισημερίες

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος καθορισμού εποχών είναι η μετεωρολογική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία οι εποχές σηματοδοτούνται από τα αστρονομικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο.

Έτσι, ο χειμώνας και το καλοκαίρι ξεκινούν με την έναρξη του χειμερινού και του καλοκαιρινού ηλιοστασίου αντίστοιχα. Κατά την διάρκεια του πρώτου, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα του έτους και κατά την διάρκεια του δεύτερου η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα.

Από την άλλη, το φθινόπωρο και η άνοιξη καθορίζονται από τις ισημερίες και συγκεκριμένα την φθινοπωρινή και την εαρινή. Και στις δύο περιπτώσεις, η ημέρα έχει την ίδια περίπου διάρκεια με την νύχτα.

Ωστόσο, μια διαφορά που έχει η ημερολογιακή με την μετεωρολογική προσέγγιση, είναι ότι η δεύτερη δεν έχει προκαθορισμένες ημερομηνίες όπως η πρώτη. Αντίθετα, οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των εποχών αλλάζουν με βάση τις ημερομηνίες που πραγματοποιούνται τα παραπάνω αστρονομικά φαινόμενα.

Τα συγκεκριμένα φαινόμενα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «κινητά», καθώς δεν λαμβάνουν χώρα πάντοτε την ίδια μέρα κάθε χρόνο. Ειδικότερα:

  • Χειμερινό ηλιοστάσιο: 21 ή 22 Δεκεμβρίου
  • Θερινό ηλιοστάσιο: 20 ή 21 Ιουνίου
  • Φθινοπωρινή ισημερία: μεταξύ 20 και 23 Σεπτεμβρίου
  • Εαρινή ισημερία: μεταξύ 19 και 21 Μαρτίου

Αναφορικά με την εαρινή ισημερία, πολύ συχνά αυτή πραγματοποιείται στις 21 Μαρτίου, ωστόσο φέτος έλαβε χώρα σήμερα, Τετάρτη 20 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι και η έναρξη της άνοιξης επίσης πραγματοποιήθηκε σήμερα.

ieidiseis.gr