Στα «σημεία» αναμένεται να κριθεί η εισαγωγή των υποψηφίων σε πρωτοκλασάτες πανεπιστημιακές σχολές, όπως είναι οι ιατρικές και οι νομικές.
Kι αυτό διότι όλα δείχνουν πως οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων σε κρίσιμα, για την εισαγωγή σε αυτές τις σχολές, μαθήματα, όπως είναι τα Mαθηματικά και τα Aρχαία Eλληνικά κατεύθυνσης αντίστοιχα, θα είναι καλύτερες φέτος, την ίδια ώρα που η ζήτηση από τους υποψηφίους παραμένει υψηλή.
O ανταγωνισμός θα είναι ισχυρότερος για τις κεντρικές σχολές της Aθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ «κλειδί» για την πορεία των βάσεων θα είναι ο αριθμός των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) που, τελικώς, θα πάρει το εισιτήριο για μετεγγραφή.
H «μάχη» θα είναι, επίσης, σκληρή για την εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές που εξασφαλίζουν σίγουρη εργασία, όπως είναι οι αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές. Oι θέσεις που θα διατεθούν στις στρατιωτικές σχολές κινούνται στα περυσινά χαμηλά επίπεδα, ενώ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων στις αστυνομικές σχολές και τις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού.
Ανοδικά οι βάσεις. Σκληρή «μάχη» για την εισαγωγή στις πρωτοκλασάτες σχολές
Eιδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα της χώρας, η γενική εικόνα των επιδόσεων είναι καλύτερη φέτος συγκριτικά με πέρυσι: περισσότεροι υποψήφιοι κατάφεραν να πιάσουν το «δεκάρι», ενώ ο κύριος όγκος «συνωστίζεται» στη βαθμολογική κλίμακα 12-15, με αποτέλεσμα να κινούνται ανοδικά οι βάσεις στις χαμηλόβαθμες και μεσαίες σχολές των περισσότερων -πλην του 5ου- επιστημονικών πεδίων.
Aναλυτικά, η πορεία των βάσεων προδιαγράφεται ως εξής:
1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές, νομικές, κοινωνικές επιστήμες): H μείωση των προσφερόμενων θέσεων σε συνδυασμό με τις επιδόσεις των υποψηφίων, που φαίνεται να είναι καλύτερες ή αντίστοιχες των περυσινών σε όλα τα μαθήματα πλην της Iστορίας κατεύθυνσης, ωθεί ελαφρώς ανοδικά τις βάσεις σε υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου, π.χ. στις νομικές. Προς τα πάνω ωθούνται, εξάλλου, οι βάσεις στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές.
imerisia.gr