Ανακοίνωση του συλλόγου πλημμυροπαθών Καλυβίων για την συνάντηση με την κ. Ντιντή

Την Παρασκευή 2/2/2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ του Συλλόγου με την κ. Ντιντή στην οποία καταθέσαμε και περιγράψαμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των πλημμυροπαθών.
ΖΗΤΑΜΕ: να δοθεί άμεσα η αποζημίωση για την οικοσκευή, δηλαδή τα 6.600 ευρώ και τα 3.300 για δεύτερη κατοικία, τα οποία δεν έχουν καταβληθεί σε αρκετούς συγχωριανούς μας, καθώς και οι προκαταβολές για την Σ.Σ.
1. τον καθαρισμό των χώρων από τα γκρεμισμένα σπίτια και τις αποθήκες, από το κράτος. Στο ζήτημα αυτό υπάρχει και η υγειονομική διάσταση. Υπάρχει κίνδυνος για ασθένειες και μολύνσεις διότι στα γκρεμισμένα σπίτια και αποθήκες υπάρχουν από κάτω πολλά τρόφιμα, ψόφια κ.α.
2. Να επισπευστούν όλες οι διαδικασίες για να δοθούν οι αποζημιώσεις για τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί πράσινα, κίτρινα, κόκκινα. Οι αποζημιώσεις δεν επαρκούν για την ανακατασκευή σπιτιού. Η κρατική Σ.Σ ανέρχεται στα 800 ευρώ ανά m² ενώ κοστίζει 1.500 ευρώ ανά m². Επίσης το όριο των 150 m² που υπάρχει σχετικά με την Στεγαστική Συνδρομή αφήνει απ έξω πολλούς πλημμυροπαθείς κυρίως αυτούς που γκρεμίστηκε το σπίτι και η αποθήκη τους. Αποζημιώνεται μέχρι 150 m² , ενώ τα γκρεμισμένα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα.
3. Να υπάρξει μέριμνα για τους άστεγους πλημμυροπαθείς με ευθύνη του Δήμου, της Περιφέρειας, του Κράτους και της Κυβέρνησης για να υπάρχει αξιοπρεπής στέγαση μέχρι να δοθούν οι αποζημιώσεις. Να αναλάβει το Κράτος την ρευματοδότηση και το κόστος του ρεύματος για τους οικίσκους, που έχουν τοποθετηθεί στα οικόπεδα των άστεγων πλημμυροπαθών. Η ΔΕΗ ζητάει 300 ευρώ για να τοποθετήσει πίνακα και να δώσει ρεύμα στα κοντέινερ το κόστος του οποίου θα βαραίνει τους πλημμυροπαθείς
4. Να ασκηθεί πίεση σχετικά με την άμεση καταβολή των επιδομάτων ενοικίου και συγκατοίκησης διότι η καθυστέρηση της καταβολής τους δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους άστεγους πλημμυροπαθείς. Να παραταθεί ο χρόνος των επιδομάτων. Υπάρχει πρόβλημα με αρκετούς πλημμυροπαθείς οι οποίοι δεν έχουν εισπράξει ούτε την πρώτη Αρωγή, ούτε επιδότηση ενοικίου είτε διότι υπάρχουν λάθη ή παραλήψεις στα χαρτιά επανελέγχου, είτε στο ηλεκτρονικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην τους αναγνωρίζει το σύστημα.
5. Να καθαριστούν τα κανάλια, οι αγροτικοί δρόμοι και εγκαταστάσεις, να επισκευαστούν άμεσα οι πομόνες και το αρδευτικό δίκτυο.
6. Να ενημερωθούμε για το αν υπάρχει σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης και ποιο είναι αυτό.
7. Να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση για να υπάρξουν νέες ειδικές ρυθμίσεις για τους πλημμυροπαθείς για χρέη προς την εφορία και τις τράπεζες.
8. Να δοθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις και καταστήματα, στο ύψος των ζημιών που υπέστησαν.
9. Σχετικά με τα φάρμακα και τις εξετάσεις επίσης υπάρχει πρόβλημα διότι όσοι δεν πήραν την πρώτη Αρωγή δεν εντάσσονται στην οδηγία για μηδενική συμμετοχή. Πρόβλημα επίσης έχουν και κάποιοι που πήραν την πρώτη Αρωγή αλλά δεν τους αναγνωρίζει το σύστημα. Και στο ζήτημα αυτό πρέπει να παραταθεί ο χρόνος που λήγει τον Μάρτιο.
10. Υπάρχουν επίσης άμεσες ανάγκες για κρεβάτια, στρώματα, ηλεκτρικές συσκευές.
Συνολικά πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει οι πληρωμές καθώς και οι επανέλεγχοι.
Η Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί αποφασιστικά στα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της και θα πιέσει όσο μπορεί για τα άλλα ζητήματα καθώς και για να γίνει συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλο.