Aνακοίνωση της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ καθηγητών για τα αποτελέσματα της ΕΛΜΕ στα Τρίκαλα

 

 

 

 

kalph_0

 

 

Χαιρετίζουμε  και ευχαριστούμε τους συναδέλφους   εκπαιδευτικούς  για την  εμπιστοσύνη που  έδειξαν στο  ψηφοδέλτια της παράταξής μας για την εκλογή του συνδικαλιστικού μας οργάνου στην τοπική ΕΛΜΕ.

Παρά όμως την αύξηση  των δυνάμεων της παράταξής μας και σε ψήφους και σε  ποσοστά ακόμη και η   δεύτερη έδρα που πήραμε στο τοπικό συμβούλιο  της ΕΛΜΕ (η οποία μας γεμίζει με περισσότερες ευθύνες για το μέλλον), δεν μας επιτρέπουν να πανηγυρίσουμε, αλλά μας ωθούν  να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις που μας προβληματίζουν ιδιαίτερα σαν παράταξη.

Μας προβληματίζει ιδιαίτερα συνάδελφοι, ότι οι μνημονιακές παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ βγήκαν  οριακά ενισχυμένες από αυτές τις εκλογές. Η ΔΑΚΕ αυξήθηκε, η ΠΑΣΚ μειώθηκε, το σύνολο όμως   παραμένει το ίδιο. Μας προβληματίζει ότι το σύνολο των παρατάξεων της Αριστεράς με τις όποιες εσωτερικές αλλαγές έμειναν στα επίπεδα των εκλογών του 2011. Μας προβληματίζει η μικρή συμμετοχή των συναδέλφων. Δυστυχώς για το τοπικό συνδικαλιστικός μας όργανο «τα συνεταιράκια» του κυβερνητικού συνδικαλισμού τα κατάφεραν μια χαρά και αυτό πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο τη δική μας παράταξη ή τις υπόλοιπες παρατάξεις της Αριστεράς αλλά τον κάθε συνάδελφο που ανησυχεί για το αύριο της εκπαίδευσης γενικότερα. Δυστυχώς επικράτησαν πάλι η «πελατειακή λογική», η λογική της «ατομικής λύσης και εξυπηρέτησης» και όχι η  άποψη της συλλογικής δράσης, αλληλεγγύης, της οργανωμένης δράσης και αντίστασης.

Τα προβλήματα  και μετά τις εκλογές της 5 του Δεκέμβρη,  συνάδελφοι παραμένουν  άλυτα και όσο θα περνάει ο καιρός θα οξύνονται. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα «θερμό» χειμώνα και μια «καυτή» Άνοιξη και τα προβλήματα στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο τη νέα χρονιά.

Παρά τις δημόσιες εκκλήσεις μας, οι υπόλοιπες αριστερές παρατάξεις  δεν απάντησαν στην πρότασή μας για ενωτικό ψηφοδέλτιο στην τοπική ΕΛΜΕ, διατηρώντας παράλληλα ο καθένας την αυτονομία του, την διαφορετικότητα, την διαφωνία του. Για μας η ενότητα δεν είναι μια τυπική εκλογική διαδικασία, είναι ένας συνεχής διάλογος, ανταλλαγή απόψεων, δράσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας που βιώνουμε και στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και της κοινωνίας  από την πολιτική της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Ε.Ε-ΔΝΤ.

Επιμένουμε σε όλους τους τόνους, μόνο με ενότητα, συλλογικότητα, αλληλεγγύη μπορούμε να σταματήσουμε την καταστροφική πολιτική τους. Εμείς δεν θέλουμε να συνεχίσουμε «το μοναχικό μονοπάτι» του αγώνα μόνοι μας, θα κάνουμε τα πάντα αυτό το «μονοπάτι» να γίνει «λεωφόρος» συνάντησης κινήσεων, ανένταχτων καθηγητών  για να συνδιαμορφώνουμε, συναποφασίζουμε την δράση μας στην τοπική ΕΛΜΕ.

Ο κοινός τόπος υπάρχει. Είναι τα προβλήματα της εκπαίδευσης, του κλάδου μας, των σχολειών μας. Ποιός διαφωνεί άραγε  να βάλουμε μπροστά και να οργανώσουμε την αντίστασή μας με τα παρακάτω προβλήματα :

ü Να μην περάσουν οι  καταργήσεις- συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων.

ü Να μην περάσει η  αύξηση του ωραρίου που θα δημιουργήσει τεχνητές υπεραριθμίες. 

ü Να μην περάσει  το αντιπαιδαγωγικό και καταστροφικό νεόπτωχο σχολείο της αγοράς. 

ü Να μην διαλυθεί η Επαγγελματική εκπαίδευση ανοίγοντας το δρόμο σε «διαθεσιμότητα» αύριο πολλούς συναδέλφους και σε «απόλυση» μεθαύριο.

ü Να μην περάσει ο ασφυκτικός διοικητικός έλεγχος που επιβάλλεται  επίσης με πρόσχημα την “αξιολόγηση” του εκπαιδευτικού έργου και οδηγεί  στην ένταση του διοικητικού  αυταρχισμού και στη δημιουργία σχέσεων εξάρτησης και υποταγής στο σχολικό χώρο.

ü Να μην περάσει η κρατική καταστολή και η φασίζουσα τρομοκρατία

ü Να μη γίνουν οι υποχρεωτικές μετακινήσεις και μετατάξεις, διαθεσιμότητες, προγραφές και απολύσεις.

ü Η μόρφωση και η εκπαίδευση να μην αποτελεί προνόμιο των λίγων και πλουσίων αλλά να είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό προσβάσιμο  σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτου εισοδήματος, χρώματος, φυλής, θρησκείας.

Τίποτα  όμως δεν τέλειωσε στις 5 Δεκέμβρη απλά χάθηκε μια ευκαιρία, τα δύσκολα είναι μπροστά μας συνάδελφοι. Η  πρότασή μας θα είναι πάντα στο τραπέζι για συνεργασία και ενότητα στη δράση και θα κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για αυτό.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για Ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης –ΕΕ-ΔΝΤ και καλούμε σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα όλους τους συναδέλφους.

 

 

.