Aνακοίνωση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Ανέργων Ν.Τρικάλων

Εργαζόμενοι-ες, άνεργοι, συνταξιούχοι:

Τα νέα μέτρα που αφορούν στην άμεση επιβίωσή μας αλλά και σε συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, έρχονται να προστεθούν στα ήδη ισχύοντα μέτρα. Είναι ψέματα οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως δεν θα παρθούν νέα μέτρα.

Ζητούν μείωση του κατώτατου μισθού των 586.08 ευρώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους και των 510,99 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Την πλήρη επικράτηση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων και την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Την ώρα που ζητάνε την παραπέρα μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους κάτω από τις 6000 ευρώ από τα 8600 που είναι σήμερα,  για μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, καμία κουβέντα  και κανένας έλεγχος δεν γίνεται για τις αυξήσεις σε τιμές των σουπερ-μάρκετ που αγγίζουν τα επίπεδα της αισχροκέρδειας και της μαύρης αγοράς. Ενώ επισημοποιούν την κανονικότατη πώληση των ληγμένων εμπορευμάτων για να μην αφήσουν σε κανένα τη δυνατότητα να το πάρει από τον κάδο  (δωρεάν) και να επιβιώσει ακόμη μια μέρα.

Καταργούν όσα επιδόματα έχουν μείνει, ιδίως τα προνοιακά.

Ζητούν την νομοθέτηση των ακόμη πιο μαζικών απολύσεων (από 5% σε 10%), τη στιγμή που γνωρίζουν, καλύτερα από εμάς, πως ο εφεδρικός στρατός των ανέργων, πιέζει μεν τον εργαζόμενο και το μισθό του, δεν κομίζει όμως κέρδη για τους καπιταλιστές.

Βάζουν ανώτερα όρια στον αριθμό των μελών των συνδικάτων των εργαζομένων που αποφασίζουν απεργία (50+1% των μελών του σωματείου), επισημοποιώντας ακόμα μια φορά την παρέμβαση των καπιταλιστών και του κράτους τους στη ζωή και τη δράση των εργατικών συνδικάτων. Νομοθετούν την ανταπεργία (Λοκ-Άουτ) των καπιταλιστών στις απεργίες της εργατικής τάξης  και των άλλων εργαζόμενων.

Εργαζόμενοι-ες, άνεργοι, συνταξιούχοι:

Από όλα τα στοιχεία και με όλα τα παραδείγματα βλέπουμε πως οι καπιταλιστές και κοινωνικό  σύστημά τους έχουν αποτύχει να μας εγγυηθούν ανθρώπινη και την αξιοπρεπή  διαβίωση.

Γι αυτό απαντούν με άγρια  κρατική καταστολή που θα ενταθεί επί το αντιδραστικότερο στο άμεσο μέλλον.

Την περιγραφή και την ανάλυση της φτώχειας και της μιζέριας μας ας την αφήσουμε  κατά μέρος και να πάρουμε , ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι οι εργάτες μαζί αποφάσεις να αλλάξουμε τις ζωές μας και τις τύχες μας.

Ευθύνες για την κατάσταση που ζούμε έχουν:

-Oι καπιταλιστές, η κυβέρνησή τους και το κράτος τους

-Oι ξεπουλημένες ή οι άτολμες και δειλές ηγεσίες του εργατικού κινήματος, καθώς και η εμμονή στη λογική ο οικονομικός αγώνας για τα συνδικάτα, ο πολιτικός αγώνας για το κόμμα.

-Εμείς οι ίδιοι οι εργάτες και οι εργαζόμενοι που , ακόμα, δεν συμμετέχουμε ενεργά στη ζωή και τη δράση των συνδικάτων μας αφήνοντας στους ξεπουλημένους ή άτολμους και δειλούς γραφειοκράτες τις τύχες μας, τις ζωές μας και τους αγώνες μας.

Αν  θέλουμε να βγούμε από αυτήν  την κατάσταση που μας έφεραν η καπιταλιστική κρίση και τα μνημόνια, ( δηλαδή οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους), πρέπει να αμφισβητήσουμε , με τους αγώνες  μας, τη διαδρομή που αυτοί προτείνουν σαν μονόδρομο, για το ξεπέρασμα της κρίσης τους.

Να αγωνιστούμε και να απαιτήσουμε:

-Δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

-Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και υπογραφή Σ.Σ.Ε. Με υποχρεωτική αναδρομική και γενικευμένη ισχύ.

-7ωρο-35ωρο-5θήμερο για όλους τους κλάδους.

-Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 58 για τις γυναίκες συνολικά και στα 58 και 55 για τα βαριά και ανθυγειηνά επαγγέλματα.

-Επίδομα ανεργίας για όλους  τους άνεργους, χωρίς προϋποθέσεις, στο κόστος ζωής.

-Αναβαθμισμένη -δημόσια και δωρεάν παιδεία-υγεία-πρόνοια για όλους.

-Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών προς τις τράπεζες, την εφορία, τη Δ.Ε.Η., τον Ο.Τ.Ε., τη Δ.Ε.Υ.Α.Τ..

-Μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους προς τους τοκογλύφους-δανειστές.

 

Να εγγραφούμε μαζικά στα σωματεία μας, να επιδιώξουμε  την κλιμάκωση του αγώνα, μέσα από τον συντονισμό σωματείων, εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, σε συνδυασμό με την την οργάνωση των σωματείων στους χώρους δουλειάς, για κοινή δράση  και οργάνωση του αγώνα με κατεύθυνση την ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης των καπιταλιστών και την ανάδειξη  μιας άλλης κυβέρνησης και εξουσίας της τάξης των εργατών.

 

Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ανέργων Ν.Τρικάλων