Ανακοίνωση –καταγγελία της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Τρικάλων «Άνοιξη»

kalampoki_2

Θύματα «αετονύχη», που εμφανίστηκε σαν έμπορος από την Πελοπόννησο, έπεσαν αγρότες του χωριού Μικρό Κεφαλόβρυσο Τρικάλων.

Ο εν λόγω «έμπορος» που συγκέντρωσε πάνω από 700 τόνους καλαμποκιού από παραγωγούς του χωριού, έγινε «άφαντος» χωρίς να τους πληρώσει.

Το παραπάνω συμβάν αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι οι αγρότες είναι έκθετοι και απροστάτευτοι έναντι των αρπακτικών διαθέσεων διαφόρων εμπόρων «αετονύχηδων», κλεφτών και απατεώνων, που δρουν ασύδοτα, καθώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος εκ μέρους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Η ουσιαστική διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος και η μετατροπή των συνεταιρισμών σε καθαρά επιχειρηματικές – εμπορικές εταιρίες, έχει αφαιρέσει από τους αγρότες ένα στήριγμα που είχαν και τώρα βρίσκονται στο έλεος των κερδοσκόπων ιδιωτών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι και την οικονομική κρίση, εμφανίζονται αδίστακτοι.

Η ευθύνη γι’αυτό ανήκει στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που είναι ταγμένη να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των μεσαζόντων – και των “αετονύχηδων” που βρίσκονται ανάμεσά τους – σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών.

Αυτή η πολιτική που οδηγεί στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς για να περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών, πρέπει ν’ανατραπεί.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη» καλεί τους αγρότες να βγάλουν τ’ αναγκαία συμπεράσματα και ν’ αγωνιστούν για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης και τη δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών, ώστε να εξασφαλίζεται καλό εισόδημα για τους αγρότες, φτηνά και ασφαλή τρόφιμα για τη διατροφή του λαού μας και οι αναγκαίες πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Η ΑΝΟΙΞΗ»