Αν ο Κυριάκος αποφασίσει εκλογές!

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκηρύξει αύριο εκλογές «κινδυνεύει» να τις κερδίσει με μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι πήρε στις εκλογές του 2019. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει και μάλιστα μετά από μία περίοδο μεγάλης κρίσης. Κι αυτό δεν μπορεί να μην το λαμβάνει υπόψιν του ο κ. Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει πολιτικός που να αγνοεί την πιθανότητα να πετύχει μία συντριπτική και καταλυτική νίκη κατά των αντιπάλων του.

Να σημειωθεί ακόμη ότι αυτό που φαίνεται σήμερα από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι το εκλογικό σώμα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο κόσμος εκτιμά την δουλειά της κυβέρνησης και θα ήθελε αυτή η δουλειά να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί. Συνήθως οι κυβερνήσεις εισέρχονται έπειτα από δύο χρόνια στη φάση της φθοράς. Η υποχώρηση της απήχησης μιας κυβέρνησης θεωρείται τότε φυσιολογική. Στην περίπτωσή μας έχουμε επιπρόσθετα και δύο χρόνια κρίσης και όχι μια οποιαδήποτε, τυχαία, διετία. Κι όμως! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε και ανέτρεψε αυτές τις συνθήκες. Η φθορά δεν έχει έρθει. Αντίθετα, η αντιπολίτευση είναι αυτή που έχει περιέλθει σε μία δίνη εσωστρέφειας λόγω της έλλειψης στρατηγικής που διακρίνει τις επιλογές της.

Μήπως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει ο κ. Μητσοτάκης να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες; Ίσως το Φθινόπωρο, ίσως την άνοιξη ή το… φθινόπωρο του 2022. Μπορεί επίσημα να το αρνούνται, αλλά στην πράξη δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει τους καλούς οιωνούς. Ή τουλάχιστον να τους εξετάσει!

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός που αρέσκεται να έχει στο τραπέζι όλες τις πιθανές επιλογές. Ανασχηματισμός το φθινόπωρο, ανασχηματισμός στο τέλος του χρόνου ή εκλογές αργότερα. Η συζήτηση δεν του κάνει κακό. Οι διαρροές για τον ανασχηματισμό ανεβάζει το θερμόμετρο της αγωνίας στους υπουργούς του, οι οποίοι νιώθουν έτσι μια διαρκής πίεση για ένα καλό αποτέλεσμα. Και η συζήτηση για εκλογές απορυθμίζει πλήρως την αντιπολίτευση, εντείνοντας το άγχος της και οδηγώντας την σε σωρεία λαθών. Διότι ο κ. Τσίπρας είναι παντελώς ανέτοιμος για εκλογές και από την άλλη δεν έχει «βοηθηθεί» από τις συγκυρίες. Ούτε οι παράνομοι μετανάστες πέρασαν τον Έβρο, ούτε η Πανδημία διέλυσε την Οικονομία. Όταν μία αντιπολίτευση δεν έχει στρατηγική, περιμένει να πέσει η κυβέρνηση ως ώριμο φρούτο. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι απ’ αυτές τις περιπτώσεις που θα περιμένει να κάνει το χατίρι των πολιτικών της αντιπάλων.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr