Τέλος από την Πέμπτη οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό

Σταματάει από τις 05:00 αύριο το πρωί η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, μέτρο που αφορά όλους τους πολίτες είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Αντίθετα παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε δημόσιους κλειστούς χώρους, καθώς και σε ανοιχτούς χώρους με συνωστισμό. Καταργούνται επίσης τα self test για εμβολιασμένους εργαζόμενους.

Την χαλάρωση των περιορισμό ανακοίνωσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Η τελευταία διευκρίνισε ότι παραμένει η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους προκειμένου να μην περάσει το μήνυμα ότι εγκαταλείπουμε τα μέτρα προστασίας, καθώς όσο κυκλοφορεί ο ιός, αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως αναφορικά με το αίτημα της αναστολής υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν σημειώνεται συνάθροιση, τα μέλη της επιτροπής των λοιμοξιολόγων ομόφωνα εισηγήθηκε θετικά, και η κυβέρνηση αποφάσισε:

  • Τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις και τη δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, εφόσον δεν υπάρχουν συγχρωτισμοί και συνωστισμοί. Το παραπάνω μέτρο ισχύει από αύριο στις 05:00 το πρωί.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι από Δευτέρα 28 Ιουνίου ισχύουν τα παρακάτω:

  • Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
  • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Κατά τα λοιπά, όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ανακοινώθηκε ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα 32 έτη και αυτό οφείλεται στην κινητικότητα των νέων.  Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%. ενώ τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 4.100 κρούσματα και οι περισσότερες περιφέρειες είναι πράσινες.

Ένας στους 3 νοσηλευόμενους αφορά σε νέους ανθρώπους, καθώς οι ηλικιωμένοι εμβολιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Μείωση παρατηρείται και στους θανάτους άνω των 75 ετών. Όπως είπε δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό όλων άνω των 55 ετών, καθώς γνωρίζουμε ότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο.

Την ανησυχία του για τέσσερις περιοχές της χώρας που μπορεί να παραμένουν πράσινες ή πορτοκάλι αλλά παρουσιάζουν μικρές εστίες αναζωπύρωσης εξέφρασε ο Ν. Χαρδαλιάς λέγοντας πως στην Κω στη Ρόδο στην Ικαρία και στην Πάρο οι νέες συρροές κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία και πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Ο γρήγορος και πλήρης εμβολιασμός το μοναδικό «όπλο» κατά του στελέχους Δέλτα

Μετά την γενικότερη αναστάτωση που έχει προκύψει σε όλες ευρωπαϊκές χώρες με την επέλαση της ινδικής μεταλλάξεις του περίφημου στέλεχους  Δ το οποίο δεν εμφανίζει ομοιογένεια με τις άλλες μεταλλάξεις ούτε τις δύο γνωστές αλλαγές στις δύο θέσεις που έχουν σχετιστεί με ανοσιακή διαφύγει αλλά παρόλαυτα διαθέτει και το ίδιο χαρακτηριστικά αυξημένης μολυσματικότητας, βαρύτερης νοσήσης και ανοσιακής διαφυγής,  η παγκόσμια κοινότητα είναι σε επαγρύπνηση.  Στην  Ελλάδα έχουνε καταγραφεί μεμονωμένα περιστατικά- λιγότερα από 10.

Όπως εξηγεί και ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής αλλά και ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης  το μοναδικό όπλο για να διακοπεί η επέλαση του στελέχους Δ στις ευρωπαϊκές χώρες είναι ο γρήγορος και πλήρης εμβολιασμός.

Στις περιοχές όπου καταγράφηκε νέα έξαρση κρουσμάτων λόγω της διασποράς του στελέχους Δέλτα δεν καταγράφηκε όπου υπήρξε εμβολιαστική κάλυψη -αύξηση των θανάτων και αύξηση των βαριών  νοσηλειών  γεγονός που αποδεικνύει ότι αν σηκώσουμε γρήγορα το τείχος ανοσίας τότε θα θωρακίσουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία έναντι κι αυτού του νέου κινδύνου

Με την ταχύτητα που διενεργούνται οι εμβολιασμοί ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης θεωρεί ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχουμε ολοκληρώσει οκτώμισι εκατομμύρια εμβολιασμούς  αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την εμβολιαστική κάλυψη με μία και με δύο δόσεις στο σύνολο του πληθυσμού ώστε να καταστεί εφικτό να πιάσουμε το στόχο του 70 % μέσα στο καλοκαίρι.

liberal.gr