Άμεση η απάντηση του ΠΑΜΕ στα Τρίκαλα ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία

19990008877

Άμεση η απάντηση του ΠΑΜΕ ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία –μνημόνιο με δυναμική κινητοποίηση στα Τρίκαλα

Δυναμική ήταν η άμεση κινητοποίηση που διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής
Γραμματεία του ΠΑΜΕ στα Τρίκαλα ενάντια στο νέο βάρβαρο μνημόνιο που ετοιμάζουν από κοινού κυβέρνηση και ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.
Με σύνθημα «Να ακυρωθούν τα σχέδια πτώχευσης του λαού – ΟΧΙ στο νέο βάρβαρο μνημόνιο» η έκτακτη αυτή κινητοποίηση ξεκίνησε στις 8μμ με συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου(κεντρική παλτεία), στην οποία μίλησε ο Πέτρος Τσίγκας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων & μέλος της γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ.
Στην ομιλία του ο Πέτρος Τσίγκας τόνισε:
«Συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,
Αρκετά λοιπόν ματώσαμε – αρκετά πληρώσαμε! Αρκετά ανεχθήκαμε την κοροϊδία τους, τις απάτες τους, τις υποκρισίες τους, πότε με κάλπικα δημοψηφίσματα πότε με τις ωμές απειλές τους.
Είναι ώρα να πάρουμε τη ζωή μας, το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών μας στα δικά μας χέρια. Στα χέρια που χωρίς αυτά τίποτε δεν θα μπορούσε να γίνει σε αυτόν τον τόπο. Γιατί εμείς έχουμε τη δύναμη, είμαστε οι πολλοί, χωρίς εμάς κανένα γρανάζι δεν γυρνά!
Συνάδελφοι,
Σήμερα φέρνουν στη Βουλή ένα νέο μνημόνιο -το τρίτο κατά σειρά- που είναι κι αυτό απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου. Ανάμεσα σε άλλα, σε εφαρμογή μπαίνουν και τα παρακάτω νέα μέτρα:
• Απογειώνεται η φορομπηξία απέναντι στο λαό, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ κατά 10% (από 13% σε 23%) σε σειρά στοιχειωδών προϊόντων για το λαό (π.χ. συσκευασμένα – μεταποιημένα τρόφιμα) και άλλων μέτρων που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα.
• Ξεκινά η σταδιακή “προσαρμογή” των κανόνων συνταξιοδότησης, ώστε μέχρι το 2022, η μικρότερη δυνατή ηλικία συνταξιοδότησης να είναι τα 67 έτη για όλους.
• Αύξηση εισφορών Υγείας στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 6%. Αυτόματα, αυτό σημαίνει ότι οι περικοπές στις κύριες συντάξεις διαμορφώνονται στο 2%.
• Καθιέρωση εισφοράς Υγείας 6% στις επικουρικές συντάξεις (δεν υπήρχε καθόλου μέχρι σήμερα). Αντίστοιχα αυτό οδηγεί σε μείωση 6% σε όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις.
• Αύξηση της εισφοράς για επικουρικά ταμεία από 3% στο 3,5%. Το μέτρο αφορά επίσης τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα.
• Άμεση έναρξη του μέτρου για την κατάργηση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, με πλήρη εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2019.
• Θέσπιση νέου καθεστώτος όσον αφορά την έκπτωση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ.
• Αύξηση της «εισφοράς αλληλεγγύης» και μόνιμη ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα.
• Επιβολή ΕΝΦΙΑ και για το 2015 και για το 2016, με διατήρηση των εσόδων στα 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ανεξάρτητα από την όποια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
• Αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για αυτοαπασχολούμενους από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ.
• Αυστηρότερα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης.
• Αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων έχουν “εισοδηματική ικανότητα” να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης, αλλά και αύξηση των προβλεπόμενων επιτοκίων και προστίμων.
Έστρωσαν το δρόμο για έξι μήνες, με διαπραγματεύσεις που κατέληγαν πάντα στο ότι οι “λύσεις στερεύουν”.
Επέβαλαν δημοψήφισμα με κάλπικα ερωτήματα που οδηγούν σε κάθε περίπτωση σε μια επιλογή: Όχι στην απαλλαγή από τα μνημόνια, Ναι στη συνέχιση της βαρβαρότητας που ζούμε καθημερινά.
Για να καταλήξουν τελικά ότι ο μονόδρομός τους είναι αναγκαστικός, ρεαλιστικός, αδιαπραγμάτευτος.
Το φέρνουν για μια ακόμη φορά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Γιατί κι αυτή η κυβέρνηση επείγον θεωρεί τη διάσωση των κερδών των μεγαλοεργοδοτών. Γιατί κι αυτή η κυβέρνηση ποτέ δεν θεώρησε επείγον ζήτημα την προστασία των ανέργων, την ανακούφιση του λαού από τη φοροληστεία, τη σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα.
Το συνοδεύουν και τη φορά αυτή με το ίδιο σαθρό ψευτοδίλημμα “μνημόνιο ή χρεοκοπία με έξοδο από το ευρώ”, για να αποδεχτούμε νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, νέες περικοπές στην ασφάλιση, νέα φοροληστεία, δουλειά μέχρι τον τάφο.

2 18899999

Έχουν μάλιστα το θράσος να μιλούν για “αναδιανομή των βαρών”, επιχειρώντας να τα συγκρίνουν με τα μέτρα που περιέχονταν στα δύο προηγούμενα μνημόνια, για να παρουσιάσουν τάχα “ελαφρύτερο” το νέο μνημόνιο. Ξέχασαν γρήγορα και προκαλούν να ξεχάσουμε κι εμείς ότι τα μέτρα που τώρα ετοιμάζουν θα πέσουν στις πλάτες του λαού, μαζί με όλο το αντεργατικό – αντιλαϊκό μνημονιακό πλαίσιο που εξακολουθεί και ισχύει και που ποτέ δεν κατάργησε η σημερινή κυβέρνηση.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Είναι πράξη ευθύνης κάθε εργάτη κι εργάτριας, κάθε έντιμου συνδικαλιστή, κάθε σωματείου, κάθε Λαϊκής Επιτροπής να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί το εργατικό – λαϊκό κίνημα σε “ουρά” των διαφόρων επιλογών που πτωχεύουν το λαό!
Να απορρίψουμε τους μονόδρομους των μνημονίων διαρκείας των ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ που υιοθετούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, αλλά και η ΓΣΕΕ, μια σειρά από εργοδοτικά σωματεία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Εμείς δεν βάλαμε ποτέ τα συνθήματα και τους αγώνες μας κάτω από ξένες σημαίες.
Λέμε ΟΧΙ στο νέο βάρβαρο μνημόνιο, όπως λέμε ΟΧΙ και σε όλα τα προηγούμενα. Είναι ένα ΟΧΙ που δεν μπορεί να βαφτίσει κανένας όπως τον συμφέρει. Είναι ΟΧΙ αντίστασης, διεκδίκησης, που φτάνει μέχρι το τέλος. Μέχρι εκεί που πρέπει να πάμε τον αγώνα μας, στον τελικό του σκοπό, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης.
Δεν θα σταματήσει τα αντεργατικά μέτρα, την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση του εισοδήματος, την παραπέρα χρεοκοπία του λαού!
Γυρνάμε την πλάτη στο κλίμα εθνικής ομοψυχίας.
ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ έδωσαν εν λευκώ εξουσιοδότηση για νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων. Είναι συνυπεύθυνοι και όσοι καλούσαν λαϊκό κόσμο, φτωχό και οργισμένο δίκαια με τις αντιλαϊκές πολιτικές να συνταχθούν μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τέτοιο ρόλο έπαιξε ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός. Τέτοιο ρόλο έπαιξαν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναλαμβάνοντας το ρόλο της εμπροσθοφυλακής της επίθεσης στις ταξικές δυνάμεις, συχνά με ωμό αντικομουνισμό. Είναι συνυπεύθυνοι για τα νέα βάρη που φορτώνουν στο λαό. Δεν θα ξεπλυθούν από τη στάση τους.
Το δίλημμα χρεοκοπία ή σκληρά μέτρα, μνημόνια, το ξαναζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Το αποτέλεσμα γνωστό.
Τα εργοστάσια, οι χώροι δουλειάς, οι γειτονιές να γίνουν κέντρα αντίστασης και αλληλεγγύης.
Είναι όμως μέγιστο καθήκον μας να σταθούμε τώρα ο ένας πλάι στον άλλο. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν χωρίζονται με βάση το τι ψήφισαν. Η βίαιη φτωχοποίηση δεν θα αφήσει απέξω όσους συντάχθηκαν στιγμιαία κάτω από το φόβο, την τρομοκρατία, τα εκβιαστικά διλήμματα με τις επιδιώξεις των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και των πολιτικών τους στηριγμάτων.
Αντίθετα, όλοι θα κριθούμε από το πώς και πόσο άμεσα θα διαχειριστούμε το μεγάλο μας όπλο: Την αλληλεγγύη μας, που οπλίζεται από τα ταξικά μας συμφέροντα. Το να μην αφήσουμε ούτε έναν από μας χωρίς μισθό και μεροκάματο, χωρίς σύνταξη και επίδομα ανεργίας. Γιατί το λαϊκό εισόδημα δεν είναι κεφάλαιο, δεν έχει καμιά δουλειά στα capital control. Είναι ο κόπος μας, ο ιδρώτας μας και δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν!
Η απάντησή μας πρέπει να είναι η ενίσχυση της οργάνωσής μας, η ενότητα με βάση τα ενιαία αιτήματά μας, ανεξάρτητα από κλάδο και χώρο εργασίας.
Με τους αγωνιστές μπροστά στα σωματεία μας, στις Λαϊκές Επιτροπές, κινητήρια δύναμη της συλλογικής δράσης, που θα παρεμβαίνει στην απληρωσιά, στις απολύσεις, σε αναγκαστικές άδειες.
Το ταξικό κίνημα και πείρα έχει και θέληση να οργανώσει τη δράση παντού: Στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, μέσα από τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές. Να βγούμε μπροστά, με παρακαταθήκη τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, τα συλλαλητήρια και τις μάχες στους κλάδους. Με τέτοιον τρόπο να πάρει θέση το κάθε σωματείο, ο κάθε εργαζόμενος απέναντι στο νέο μνημόνιο, ενάντια στην πολιτική κεφαλαίου – ΕΕ – της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Επιτροπές Αγώνα παντού. Επιτροπές Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Βοήθειας παντού.
Κι επειδή πολλά θα ακούσουμε ξανά, από όσους μοιράζουν συγχωροχάρτια στις αντιλαϊκές επιλογές τις “αριστερής διακυβέρνησης”, ερμηνεύοντας τη ρήξη όπως τους συμφέρει, για μας είναι ξεκάθαρο:
Ο δικός μας δρόμος ήταν, είναι και θα παραμείνει η ρήξη με την ΕΕ και το δρόμο των μονοπωλίων. Η ΕΕ δεν αλλάζει, δε μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, παρά μόνο ανατρέπεται από τους λαούς.
Καμία λοιπόν αποδοχή της βάρβαρης και αντιλαϊκής ΕΕ!
Με τα μονοπώλια ή με τις ανάγκες του λαού! Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!
Σε αυτόν το δρόμο βαδίζουμε αταλάντευτα, με το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα στραμμένο στο στόχο μας.
Να γίνουμε κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουμε».
Με το τέλος της ομιλίας ακολούθησε μαχητική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως: «Τώρα τα μνημόνια τα λένε συμφωνία, καμία ανοχή στην κοροϊδία» , «ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ,φέρνουν συμφωνία πτωχεύουν το λαό για την πλουτοκρατία» να δονούν την ατμόσφαιρα.

.