Άμεσα μέτρα για τις ζημιές στις περιοχές των δήμων Πύλης και Καλαμπάκας

kke

 

 

 

 

Άμεσα μέτρα για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές των δήμων Πύλης και Καλαμπάκας

 

Μεγάλες ζημιές προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση   στο Νομό Τρικάλων  και ιδιαίτερα  στις ορεινές περιοχές των δήμων Πύλης και Καλαμπάκας. Μεγάλες  είναι οι ζημιές σε κατοικίες και καταστήματα καθώς και στα δίκτυα   υποδομών. Καθιζήσεις και καταστροφές  σημειώθηκαν και στο κεντρικό οδικό δίκτυο καθώς και σε κοινοτικούς δρόμους σε ορισμένα χωριά . Μάλιστα, υπάρχουν χωριά (πχ Νεραϊδοχώρι) που είναι  η δεύτερη φορά σε 2 χρόνια που έχουμε  ανάλογες καταστροφές.

Επιβάλλεται να γίνει άμεσα η  καταγραφή των ζημιών και η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων.

Ταυτόχρονα  απαιτείται  άμεση παρέμβαση διότι τμήματα του οδικού δικτύου, υποδομές ακόμα και σπίτια κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Οι ζημιές αυτές δεν ήταν αναπόφευκτες. Σε αρκετές περιπτώσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν γίνει καθαρισμός φρεατίων που περνούν κάτω από γέφυρες, όπως για παράδειγμα στο Νεραϊδοχώρι. Σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσαν είτε να είχαν αποφευχθεί, είτε να είχαν περιορισθεί εάν  πριν την εκτέλεση των διαφόρων έργων υποδομής και όχι μόνον,  είχαν προηγηθεί οι ανάλογες μελέτες ( γεωλογικές, υδρολογικές κλπ ) για την μελέτη της περιοχής, ώστε να εκτελεσθούν και τα αναγκαία έργα για να αποφευχθούν τέτοιες  καταστάσεις.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν σπατάλη την εκπόνηση  μελετών αλλά και την εκτέλεση όλων  βασικών έργων υποδομής τα οποία είναι αναγκαία για την αποτροπή τέτοιων καταστάσεων, πολιτική που συνεχίζει και η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση, όπως επίσης και από την ανοχή που έχει επιδειχθεί σε μπαζώματα ρεμμάτων κλπ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

  1. Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την άμεση  καταγραφή  των ζημιών και την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων στο σύνολο της ζημιάς που έχουν υποστεί;
  2. Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να διατεθούν όλα  τα αναγκαία κονδύλια προς τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας  για να γίνουν όλα τα έργα που είναι αναγκαία για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των άλλων υποδομών;
  3. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να εκπονηθούν όλες οι αναγκαίες γεωλογικές, υδρολογικές και άλλες  μελέτες της περιοχής.

Οι βουλευτές

Γιώργος Λαμπρούλης

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου