Αλμυροί λουκουμάδες με σαλάμι και μετσοβόνε

Υλικά

    • Μερίδες:15

Για τη γέμιση:

    • 200 γρ. τυρί Μετσοβόνε
    • λίγες σταγόνες Tabasco
    • 15 φέτες σαλάμι αέρος

Για το κουρκούτι:

    • 500 γρ. αλεύρι φαρίνα
    • 1 κουτάκι ανθρακούχο νερό
    • αλάτι

Για το ντιπ:

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Tips

  • Μπορείτε να συµπληρώσετε µε 4-5 βρασµένα αυγά µε λίγο ξίδι, πιπέρι, αλάτι και ελαιόλαδο. Ή µε πράσινες ελιές µε ελαιόλαδο και µπαχαρικά (κύµινο, πάπρικα), ίσως και σκόρδο, ένα εξτρά τυράκι, φτιάχνοντας ένα απλό µεν αλλά σοβαρό µεζεδοτραπέζι. Απο κει και πέρα, προσθέστε παρέα, πάγο, αφορµή και αγάπη. 

Εδώ θα χρειαστεί να τηγανίσετε λίγο πριν καθίσετε στο τραπέζι, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Η διαδικασία έχει τις λεπτομέρειές της και είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείτε μια τεχνική σωτήρια, καθώς μπορείτε με την ίδια διαδικασία να φτιάξετε αλμυρούς λουκουμάδες με οτιδήποτε, με σκέτο κίτρινο τυρί, φέτα, οποιοδήποτε αλλαντικό γεμιστό σε ρολάκι, λαχανικά, λουκανικάκια τυλιγμένα με τυρί σε φέτες ή ό,τι άλλο βάλει ο νους σας, αρκεί να μπορεί να βουτηχτεί σε κουρκούτι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Γέμιση: Κόβουμε το Μετσοβόνε σε 15 μπαστουνάκια, τα ραντίζουμε με 2-3 σταγόνες Tabasco και τα τυλίγουμε στις φέτες σαλάμι στερεώνοντάς τες με οδοντογλυφίδες. Τα βάζουμε στο ψυγείο.

Βήμα 2

Ντιπ: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και το διατηρούμε κι αυτό στο ψυγείο.

Βήμα 3

 

Κουρκούτι: Μισή ώρα πριν σερβίρουμε, φτιάχνουμε το κουρκούτι ανακατεύοντας το αλεύρι με το ανθρακούχο νερό μέχρι να γίνει λείος χυλός χωρίς σβόλους. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ηλιέλαιο μέχρι τη μέση και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μετά από 5΄-6΄ ελέγχουμε αν έχει κάψει το λάδι ρίχνοντας μέσα 1 σταγόνα από το κουρκούτι. Αν ανέβει στην επιφάνεια και τηγανίζεται ζωηρά, τότε είναι έτοιμο.

Βήμα 4

Πιάνουμε ένα-ένα τα ρολάκια από την οδοντογλυφίδα και τα βουτάμε στο κουρκούτι να καλυφθούν πλήρως. Αφήνουμε 3-4 δευτερόλεπτα στον αέρα να πέσει η περίσσια του χυλού και τα τηγανίζουμε σε δόσεις, 5-6 κομμάτια τη φορά, για 2΄-3΄, γυρνώντας τα με μια τρυπητή κουτάλα μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από τα λάδια. Σερβίρουμε με το ντιπ γιαουρτιού.

olivemagazine.gr