Αλμυρά… τα φαγητά, πικρός ο καφές με ΦΠΑ

apodixi_mixanis
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι καταναλωτές, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου αυξάνεται ο ΦΠΑ κατά 10 μονάδες από το 13% στο 23% σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες.

Αυτό διευκρινίστηκε σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Φορολογικών Θεμάτων Γ. Καπελέρης.

Η εξέλιξη θα φέρει κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, ενώ προκαλεί ήδη αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματιών της εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, ταχυφαγεία) αλλά και των ξενοδοχείων, καθώς θα επιβαρυνθεί και η τιμή του πρωινού της ημιδιατροφής και των σερβιριζόμενων ειδών.

Αναλυτικά στον συντελεστή του 23%, μετατάσσονται:

• οι χυμοί φρούτων και λαχανικών

• έτοιμα ροφήματα, π.χ. καφές, τσάι, σοκολάτα

• αεριούχο νερό

• αναψυκτικά

• όλα τα προϊόντα που παρέχονται μέσω της εκμετάλλευσης καφενείων, ζαχαροπλαστείων, καφετερίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων.

Υπηρεσίες εστίασης ξενοδοχείων

Όσον αφορά στα ξενοδοχεία που προσφέρουν φαγητό, σε περιπτώσεις διαμονής με πρωινό το 8% της τιμής θα τιμολογείται με 23% (αφορά στο πρωινό). Αντίστοιχα στη διαμονή με ημιδιατροφή το 20% της τιμής θα κοστολογείται με ΦΠΑ 23%. Με λίγα λόγια η διαμονή με πρωινό ακριβαίνει 0,8% και η διαμονή με ημιδιατροφή 2%.

Προϊόντα και υπηρεσίες που παραμένουν στον μειωμένο συντελεστή

-Το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα

-Τυποποιημένα είδη διατροφής (κονσέρβες, έτοιμες σαλάτες, γιαούρτια)

-Παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία (δεν καταναλώνονται επί τόπου)

-Παραδόσεις φαγητού από κυλικεία εντός σχολείων, νοσοκομείων και ιδρυμάτων πρόνοιας (επίσης θα πρέπει να μην καταναλώνονται επί τόπου)

-Τυποποιημένα είδη διατροφής (κονσέρβες, έτοιμες σαλάτες, γιαούρτια).

real.gr