Αλλάζει ο αριθμός εδρών στο νομό Τρικάλων;

dimoi_trikalvn

 

 

 

 

Η εκλογή των βουλευτών με λίστα δεν θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή, αν χρειαστεί να στηθούν και πάλι κάλπες στις 10 ή 17 Ιουνίου. Το Σύνταγμα (άρθρο 54) ορίζει ότι αν γίνουν άμεσα βουλευτικές εκλογές και πάντως αν αυτές διεξαχθούν μετά τον Μάιο, τότε πρέπει να διενεργηθούν με βάση την τελευταία απογραφή, δηλαδή εκείνη που έγινε μόλις ένα χρόνο πριν (Μάιος 2011), τα αποτελέσματα της οποίας πρέπει να έχουν δημοσιευθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.

 

Ακόμα όμως και αν δεν δημοσιευθούν – απαιτούνται τεχνική προεργασία και Προεδρικό Διάταγμα – το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της απογραφής – ήταν η 24η Μαΐου 2011 – τα αποτελέσματα θεωρούνται δημοσιευμένα.

 

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν υπάρχουν επεξεργασμένα, έτοιμα προς δημοσίευση, υπάρχει ζήτημα παράβασης καθήκοντος για την αρμόδια Αρχή που διενήργησε την απογραφή του πληθυσμού. Ανοίγουν ταυτόχρονα θέματα προσφυγών μετά τις νέες εκλογές στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) που θα δικαιώσει όσους επιλαχόντες βουλευτές προσφύγουν, αλλάζοντας έτσι το «χρώμα» τουλάχιστον 10 εδρών.

 

Και αυτό καθώς – όπως εκτιμάται – τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής θα οδηγήσουν σε ανακατανομή των εδρών που αντιστοιχούν στις εκλογικές περιφέρειες, εφόσον υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στον πληθυσμό και την κατανομή του.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalain,  με βάση τον πληθυσμό του 2011 η εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθήνας θα  χάσει 3 έδρες , όμοροι νομοί της Θεσσαλονίκης  χάνουν έδρες,  η Αιτωλοακαρνανία χάνει 1 έδρα , θα γίνει μονοεδρική η Καστοριά, η Καρδίτσα επίσης χάνει έδρα όπως  1 ακόμη έδρα χάνεται και από έναν άλλον νομό της Θεσσαλίας.

 

Τη Δευτέρα θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές όπως και το εάν  οι αλλαγές αυτές αφορούν στον νομό μας.

 

.