Αλκοόλ και ντελίβερι δημιουργούν προβλήματα στα παιδιά

Οι γονείς θα μπορούσαν να δημιουργούν προβλήματα για το μέλλον των παιδιών τους, με το να τους «γνωρίζουν» το αλκοόλ και το συχνό φαγητό απ’ έξω σε πολύ νεαρή ηλικία, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Δύο πανεπιστήμια διαπίστωσαν ότι ένας στους έξι γονείς δίνει στα παιδιά του αλκοόλ πριν από την ηλικία των 14 ετών, όταν το σώμα και ο εγκέφαλός τους δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Πολλοί γονείς μπορεί να πιστεύουν ότι ενεργούν υπεύθυνα – αλλά κάτι τέτοιο δεν υποστηρίζεται από την έρευνα, ανέφεραν οι ειδικοί.

Επίσης, η τακτική κατανάλωση φαγητού απ’ έξω κρύβει κίνδυνο για την καρδιά, σύμφωνα με ξεχωριστή μελέτη. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο St George του Λονδίνου, εξέτασε στοιχεία για τη διατροφή περίπου 2.000 9χρονων και 10χρονων παιδιών και διαπίστωσε ότι ένα στα τέσσερα έτρωγε απ’ έξω τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Αυτή η ομάδα παιδιών είχε υψηλότερο σωματικό λίπος και χαμηλότερα επίπεδα βιταμινών και ανόργανων συστατικών, σε σχέση με τα παιδιά που κατανάλωναν φαγητό μαγειρεμένο στο σπίτι. Η συνέχιση αυτού του είδους διατροφής θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας αργότερα στη ζωή τους, προειδοποίησε η ερευνητική ομάδα, λέγοντας πως το φαγητό απ’ έξω πρέπει να «αποθαρρύνεται ενεργά».

Όσον αφορά την προσφορά αλκοόλ σε εφήβους, οι κύριοι ένοχοι είναι οι μορφωμένοι γονείς λευκών παιδιών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Adolescent Health. Αντιθέτως, πολύ λίγοι γονείς από εθνικές μειονότητες δήλωσαν ότι επέτρεψαν την πρόωρη κατανάλωση αλκοόλ – μόνο το 2%.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία για 10.000 παιδιά, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν ότι οι γονείς καταναλώνουν μικρές ή μέτριες ποσότητες αλκοόλ, ήταν εξίσου πιθανό να αφήσουν τα παιδιά τους να δοκιμάσουν αλκοόλ με τους γονείς που κατανάλωναν πολύ.

Η καθηγήτρια Jennifer Maggs δήλωσε: «Οι γονείς των κοινωνικά ευνοημένων παιδιών μπορεί να πιστεύουν ότι επιτρέποντάς τους να πιουν αλκοόλ θα τους διδάξουν την υπεύθυνη κατανάλωση ή ίσως στην πραγματικότητα θα τα διδάξουν για την επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες έρευνες που υποστηρίζουν αυτές τις ιδέες».

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι όσοι αρχίζουν να πίνουν νωρίς είναι πιο πιθανό να έχουν κακές επιδόσεις στο σχολείο, προβλήματα συμπεριφοράς και προβλήματα με το αλκοόλ κατά την ενηλικίωση. Οι επίσημες ιατρικές συμβουλές συνιστούν τα παιδιά να μην πίνουν αλκοόλ έως ότου γίνουν τουλάχιστον 15 ετών.

iatrikanews.gr