Αλάτι: Το λίγο βλάπτει εξίσσου με την υπερκατανάλωση

Οι επιστήμονες συζητούν εδώ και δεκαετίες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το πολύ αλάτι. Φαίνεται όμως πως και η πλήρης αποφυγή του  αποδεικνύεται εξίσσου επιβλαβής για την υγεία.

Ένα κρουασάν και γιαούρτι για πρωινό, μια κατεψυγμένη πίτσα για μεσημεριανό και τσιπς το βράδυ. Διατροφή όχι μόνο γεμάτη υδατάνθρακες, αλλά και αλάτι. Στο παράδειγμα αυτό περιέχονται οχτώ γραμμάρια αλατιού, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που συνιστά η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά πέντε γραμμάρια, δηλαδή περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Επί χρόνια διατροφολόγοι και γιατροί προειδοποιούν για τους κινδύνους που κρύβει η μεγάλη κατανάλωση αλατιού, μια άκρως ανθυγιεινή συνήθεια.

Σύμφωνα με το Επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το 70% των γυναικών και το 80% των ανδρών καταναλώνουν πάνω από έξι γραμμάρια αλατιού την ημέρα. Το 39% των γυναικών και το 50% των ανδρών, πάνω από δέκα γραμμάρια την ημέρα και το 15% των γυναικών και το 23% των ανδρών πάνω από 15 γραμμάρια την ημέρα.

Ανάγκη περιορισμού των επεξεργασμένων τροφών

Από την αυξημένη κατανάλωση αλατιού κινδυνεύουν κυρίως όσοι έχουν υπέρταση, η οποία ευθύνεται για καρδιαγγειακά προβλήματα. Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού συνδέεται επίσης με τον καρκίνο του στομάχου, ενώ προβλήματα δημιουργούνται και στο ανοσοποιητικό.

Το πρόβλημα είναι ότι το αλάτι κρύβεται σε τρόφιμα που τα θεωρούμε «αθώα», όπως για παράδειγμα το μαύρο ψωμί. Μια φέτα περιέχει 0,6 γραμμάρια αλατιού, δηλαδή περισσότερο από όσο περιέχει μια χούφτα πατατάκια. Ένα ψητό λουκάνικο περιέχει 2,2 γραμμάρια αλατιού, ενώ σχεδόν 4 γραμμάρια περιέχει μια έτοιμη, συσκευασμένη σούπα με κοτόπουλο και νουντλς.

Εκτός αυτού, εκείνοι που αλατίζουν επιπλέον το φαγητό τους έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, οι άνδρες κατά δυο χρόνια και οι γυναίκες κατά ενάμιση χρόνο. Βέβαια, όσοι καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Το να αποφεύγει όμως κανείς φανατικά το αλάτι, όπως συνιστά ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, επίσης δεν είναι καλό. Το επιτραπέζιο αλάτι είναι σημαντικό για τη διατροφή και αποτελεί την κύρια πηγή πρόσληψης νατρίου και χλωρίου, που ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών στα κύτταρα.

Αίσθηση είχε προκαλέσει πριν από χρόνια η μελέτη Καναδών επιστημόνων που υποστήριζε ότι η εξαιρετικά χαμηλή πρόσληψη αλατιού, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα, άτομα με φυσιολογική πίεση. Οι ειδικοί συνιστούν μειωμένη πρόσληψη αλατιού σε άτομα που υποφέρουν από υπέρταση.

Οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις αλατιού επιτυγχάνονται πολύ εύκολα, γι’ αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ένας τρόπος είναι ο περιορισμός των έτοιμων φαγητών, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.

Αν θέλετε να αντικαταστήσετε το αλάτι με άλλα προϊόντα που περιέχουν λιγότερο χλωριούχο νάτριο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Κάποια υποκατάστατα αλατιού μπορεί να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνα για άτομα που πάσχουν από ασθένειες των νεφρών, της καρδιάς ή του ήπατος, επειδή σχετίζονται με τα αυξημένα επίπεδα καλίου στο αίμα. Τα υποκατάστατα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό.

healthviewi.gr