Άκρως επιτυχημένο το «πέρασμα» από τη δημοσιογραφία στον καμβά του Γιώργου Κογιάννη

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Τρικαλινού στην καταγωγή δημοσιογράφου Γιώργου Κογιάννη, με τον τίτλο «Το πέρασμα από την δημοσιογραφία στον καμβά».

Ο Γιώργος Κογιάννης, με κληρονομιά την πολυετή και αέναη αναζήτηση του δημοσιογράφου, τη μεγαλειώδη απλότητα της πένας και τα πολυσύχναστα  πλατό της τρέλας, μοιράζεται  μέσα από τη ζωγραφική τη δίψα του ανήσυχου δημοσιογράφου που δε σταματά ποτέ να ψάχνει και να βρίσκει.  Μια αναζήτηση που ξεκινά από την πρώτη κηλίδα μελάνι που άφησε να τρέξει ελεύθερα πάνω στο χαρτί, απλά για να  παρατηρήσει την αλήθεια της, έως τις τεχνικές  που με τακτικότητα και έλεγχο καλλιεργεί, επιχειρώντας  να δώσει  απαντήσεις στα ερωτήματά του μέσα από σαφή όρια, απλότητα, υφές και φόρμες. Η γραφή και η ζωγραφική άλλωστε έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα. Στη γραφή δεν είναι τόσο η τυπική ομορφιά των γραμμάτων και η αλήθεια τους, όσο η αίσθηση της μαστοριάς και της έμπνευσης που υπάρχουν στην κάθε γραμμή. Αντίστοιχα και στη ζωγραφική, με ειλικρίνεια και απλότητα, υπάρχει η προσήλωση στο κάθε σημάδι και την κάθε κηλίδα που αφήνει το χρώμα.

΄

Τα μολύβια και τα πινέλα δε σταμάτησαν ποτέ για το Γιώργο Κογιάννη να αποτελούν μέσο προσωπικής έκφρασης και ισορροπίας. Παντρεμένος με παιδιά σήμερα, θυμάται από τα φοιτητικά του χρόνια στη δημοσιογραφία να αφήνει  το μολύβι και τις σημειώσεις του και να πιάνει τα πινέλα, τους μαρκαδόρους και τα χρώματα.

Να προσθέσουμε πως τα έργα του Γιώργου Κογιάννη διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους, αλλά και την αισιόδοξη φύση τους. Επίσης οι έντονοι χρωματισμοί είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους.

To Πέρασμα παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2020 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου και ειδικών της τέχνης. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.Το Μουσείο Τσιτσάνη είναι ο δεύτερος σταθμός της έκθεσης, εμπλουτισμένης με πολλές νέες δημιουργίες και αποτελεί φόρο τιμής του καλλιτέχνη στη γενέτειρά του.

Η έκθεση του Γιώργου Κογιάννη θα λειτουργεί στο μουσείο Τσιτσάνη καθημερινά έως την Κυριακή 7 Νοεμβρίου.