«Αγριεύει» η εφορία με τους κακοπληρωτές – Το νέο σχέδιο

Ένα νέο σχέδιο στρατηγικής για την είσπραξη φόρων καταρτίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση και να φρενάρει τα υπέρογκα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Στη βάση του σχεδίου αυτού θα δίνεται στους «απρόθυμους» φορολογουμένους η δυνατότητα εθελοντικής συμμόρφωσης, ωστόσο εάν δεν κάνουν χρήση της «ύστατης ευκαιρίας» θα ακολουθούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη περίοδο 2017-2021 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προτεραιότητα της ΑΑΔΕ το επόμενο διάστημα θα είναι η βελτίωση των μεθόδων αναγκαστικής είσπραξης, η ανάληψη στοχευμένων δράσεων αναγκαστικής είσπραξης και η ενίσχυση της δυναμικότητας των εισπράξεων μέσω της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των πόρων.

Στη βάση των δράσεων αυτών η εφορία θα εντοπίζει μέσω διασταυρώσεων τους φορολογουμένους που επιδεικνύουν απροθυμία στην έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και θα προβαίνει σε δράσεις εθελοντικής συμμόρφωσης πριν την επιβολή κατασταλτικών μέτρων. Εάν δεν συμμορφώνονται εθελοντικά οι φορολογούμενοι τότε θα ενεργοποιούνται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία τον Ιανουάριο 2017 διαμορφώθηκαν στα 93,408 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επιτάχυναν τους ρυθμούς επιβολής κατασχέσεων σε βάρος καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιών εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών, τελικά έμειναν απλήρωτοι φόροι συνολικού 1,63 δισ. ευρώ.

Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, ήτοι όσες δημιουργήθηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου 2017 διαμορφώθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου 2017 σε 91,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 30,17 δισ. ευρώ αφορούσαν σε ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο φυσικών προσώπων και τα 39,4 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τον Ιανουάριο 4.173.206 φορολογούμενοι αδυνατούσαν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους στην εφορία, από 4.146.483 στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Οι δε οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκαν από 1.647.771 στο τέλος Δεκεμβρίου στους 1.672.500 στα τέλη Ιανουαρίου. Ομοίως, οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκαν από 839.056 σε 851.81 τον Ιανουάριο 2017.

cnn.gr