Άγρια λιτότητα !!

pateras2_copy

 

Γράφει ο Δρ. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ, ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΛΑ.Ο.Σ.

Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος τελείωσε και πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, ζώντας στον απόηχο αυτής συνειδητοποιούν ότι στην Ε.Ε. επεκράτησε η Γερμανική αυστηρότητα, συνοδευομένη με άγρια λιτότητα. Η Νέα συνθήκη της Ευρώπης προβλέπει περιορισμό των ελλειμμάτων σ’ όλες τις χώρες, κατάργηση του ΒΕΤΟ σε κρίσιμες αποφάσεις, χωρίς, όμως, να ληφθούν δραστικά μέτρα για την παροχή ρευστότητας στις αγορές.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις ως «μισές ή ως ανεπαρκείς», και τονίζουν τον κίνδυνο που υπάρχει να βυθισθεί ολόκληρη η Γηραιά – Ήπειρος σε πιο βαθειά κρίση, γιατί δεν αναφέρθηκαν μέτρα που να βοηθούν την ανάπτυξη ούτε ουσιαστικές παρεμβάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό που είναι γεγονός είναι η επικυριαρχία των Μεγάλων, Γερμανίας και Γαλλίας και η απομόνωση της Αγγλίας.

Για την χώρα μας μάλλον τα νέα είναι καλά, μιας και δεν άνοιξε το Ελληνικό ζήτημα, ούτε αμφισβητήθηκαν οι αποφάσεις της Ε.Ε. για το δεύτερο πρόγραμμα της δανειοδότησης με περίπου 130 δισ.Ευρώ, ούτε ανατράπηκαν οι αποφάσεις, που πάρθηκαν στις 26-27 Οκτωβρίου  για το «κούρεμα» των Ελληνικών ομολόγων. Πάντως έσπευσαν να καθησυχάσουν τις αγορές, λέγοντας πως η Ελληνική περίπτωση δεν θα επαναληφθεί για άλλη χώρα της Ε.Ε. Οι κίνδυνοι για την χώρα μας δεν εξέλειπαν, αν και τόσο ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισαν πως «οι οιωνοί για την υλοποίηση του κουρέματος είναι σε καλό δρόμο».

Και ενώ αυτά γίνονται στην Ευρώπη, στο εσωτερικό τα προβλήματα μεγαλώνουν. Η αγορά στέρεψε από ρευστότητα, πεντακόσιες χιλιάδες Έλληνες έβγαλαν τα χρήματα στο Εξωτερικό, ανοίγοντας νόμιμα απ’ ευθείας λογαριασμούς, η ανεργία φουντώνει, νέοι φόροι και νέες απολύσεις είναι πολύ πιθανές. Εάν αποφασισθεί οποιαδήποτε αλλαγή του νομίσματος, η ισοτιμία θα ‘ναι ένα ευρώ ανά εξακόσιες έως επτακόσιες πενήντα δραχμές, ενώ οι επιχειρήσεις είναι σε διεθνή καραντίνα και τα προβλήματα ρευστότητας πιθανόν να οδηγήσουν σε «άδεια ράφια»  στα πολυκαταστήματα. Ο «βαρύς χειμώνας» της χώρας μάλλον τώρα αρχίζει….!

Το πολιτικό στημένο σύστημα καταρρέει. Ο δικομματισμός πέθανε και στο εσωτερικό τους ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι ένα καζάνι που βράζει. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ανεβάζουν τα μικρά κόμματα σε μεγάλα ποσοστά ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα μόλις φτάνουν το 35%.

Κι όμως όλοι μας ελπίζουμε ότι ο Θεός της Ελλάδας θα σώσει την χώρα μας και θα την βγάλει από την τραγική θέση στην οποία την έριξαν όσοι ΕΚΛΕΨΑΝ και όσο ΛΗΣΤΕΨΑΝ τον Ελληνικό Λαό.

Μακάρι να σωθεί η χώρα, για το καλό όλων μας και κυρίως για το καλό των παιδιών μας.