Αγωνία για το μεγάλο μυστικό της Αμφίπολης

amfipoli large

«Θα ήταν άστοχο να μπούμε στον πειρασμό να κάνουμε εικασίες».

Μία ώρα μετά την ξενάγησή του στην Αμφίπολη των Σερρών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους. Είναι και ο ίδιος εντυπωσιασμένος από όσα έχει δει νωρίτερα και δεν το κρύβει. «Οσα μας έδειξε η κυρία Περιστέρη και οι συνεργάτες της καταδεικνύουν τη σοβαρότητα των ευρημάτων».

Ομως, ο πρωθυπουργός δείχνει να μην επιθυμεί μια απότομη και υπέρμετρη κλιμάκωση των προσδοκιών. Παλαιότερα αρχαιολογικά «θρίλερ», εξάλλου, είχαν άδοξο τέλος και μας έχουν κάνει όλους πολύ πιο προσεκτικούς.

Πάντως, η χθεσινή ξενάγηση από την προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη, παρουσία της συζύγου του Γεωργίας και του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητικού Κώστα Τασούλα, προτετοιμάζουν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για κάτι «σημαντικό». Πόσο σημαντικό; Με δηλώσεις του ο Αντώνης Σαμαράς προτίμησε να καταγράψει τα δεδομένα: «Ενας περίβολος γύρω γύρω 497 μέτρων, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου.

Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δύο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν – και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ενας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρων, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου.

Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που –όπως μας είπε– χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και στους συνεργάτες της». Ο κ. Σαμαράς δήλωσε στην «Κ» ότι πιθανότατα να έχουμε μια απάντηση μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Το νέο αρχαιολογικό θρίλερ που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στη θέση Καστά Αμφίπολης έρχεται ένα χρόνο μετά την κατηγορηματική διάψευση της κ. Αικατερίνης Περιστέρη σε δημοσιεύματα που συσχέτιζαν τα ευρήματα με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οπως σημείωνε η αρχαιολόγος, «είναι τουλάχιστον απίθανο και στερείται κάθε επιστημονικής σοβαρότητας το να υποστηρίζουμε πως το εύρημα της Αμφίπολης “κρύβει” τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Για τον απλούστατο λόγο ότι, στον ένα χρόνο που διαρκεί η ανασκαφή, δεν σκάβουμε ακόμα τον τάφο. Προς το παρόν είμαστε μπροστά σε ένα λαμπρό ταφικό περίβολο – μοναδικό στον ελληνικό χώρο».

Τις ίδιες ημέρες υπήρξε και ανάλογη, «αποθαρρυντική» ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού, με αποτέλεσμα το θέμα να ξεχαστεί.

Επανέρχεται σήμερα στην επικαιρότητα, καθώς οι αρχαιολογικες ανασκαφές σε εξέλιξη επαναδραστηριοποιούνται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι ανασκαφές στη θέση Καστά Αμφίπολης είχαν ξεκινήσει στη δεκαετία του ’60 από τον αείμνηστο Δ. Λαζαρίδη και συνεχίζονται τα τρία τελευταία χρόνια από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την προϊσταμένη Αικατερίνη Περιστέρη.

kathimerini.gr