Αφρικανική τεχνολογία μετατρέπει πλαστικά σκουπίδια σε άφθαρτα τούβλα

«Το προϊόν μας είναι σχεδόν πέντε με επτά φορές πιο γερό από το τσιμέντο» λέει στο Reuters η Νζάμπι Ματέ, επικεφαλής μιας καινοτόμου επιχείρησης ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων στην Κένυα.

Ως επίδειξη, η μηχανικός ρίχνει με δύναμη ένα από τα πλαστικά τούβλα που παράγει το εργοστάσιό της πάνω σε ένα μονοπάτι που έχει επιστρωθεί με το νέο υλικό. Το τούβλο σκάει με ένα δυνατό «μπαμ» αλλά δεν ραγίζει.

Η εταιρεία Gjenge Makers της Ματέ, με έδρα το Ναϊρόμπι, αξιοποιεί πλαστικά απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται με συμβατικές μεθόδους. Το εργοστάσιο προμηθεύεται δωρεάν πρώτη ύλη από εργοστάσια συσκευασίες και πληρώνει άλλες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης για το κατά τα άλλα άχρηστο υλικό τους.

Το εργοστάσιο παραγάγει 1.500 τούβλα την ημέρα από ένα συνδυασμό διαφορετικών πλαστικών: πολυαιθυλένιο που χρησιμοποιείται σε μπουκάλια για γάλα και σαμπουάν, πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας από σακούλες και συσκευασίες, και πολυπροπυλένιο από λεκάνες και καπάκια συσκευασιών.

Η Ματέ σχεδίασε μόνη της τα μηχανήματα του εργοστασίου (Reuters)

Το μόνο πλαστικό που θεωρείται ακατάλληλο για τούβλα είναι το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, περισσότερο γνωστό ως PET, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικά μπουκάλια και συνθετικά υφάσματα.

Τα πλαστικά σκουπίδια τεμαχίζονται, αναμειγνύονται με άμμο, θερμαίνονται και συμπιέζονται σε μορφή τούβλων, τα οποία πωλούνται σε ένα εύρος τιμών ανάλογα με το πάχος και το χρώμα. Το γκρι τούβλο της εταιρείας τιμάται 850 σελίνια Κένιας (6,4 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η Ματέ, η οποία σχεδίασε μόνη της τα μηχανήματα του εργοστασίου, λέει στο αμερικανικό πρακτορείο ότι από την ίδρυση της επιχείρησής της το 2017 έχει ανακυκλώσει 20 τόνους πλαστικών απορριμμάτων.

Η εφευρετική επιχειρηματίας λέει ότι αποφάσισε να ανοίξει τη δική της επιχείρηση επειδή είχε εξαντλήσει την υπομονή της με την αδυναμία της κενυατικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη μάστιγα των πλαστικών σκουπιδιών.

«Είχα κουραστεί να μένω στο περιθώριο» είπε.

Σχεδιάζει τώρα μια δεύτερη μονάδα που θα τριπλασιάσει την παραγωγή και θα της επιτρέψει να αποσβέσει την επένδυσή της μέχρι το τέλος του έτους.

in.gr