ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το ‘73

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

 και ώρα 6μ.μ. στην πλ.ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ

στη Συγκέντρωση και πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το ‘73

Τα μέλη της προσωρινής Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, στην συνεδρίαση την Παρασκευή12/11, αποφάσισαν με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την εμβληματική εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών να διοργανώσει, συγκέντρωση και πορεία στην πλατεία ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ την Τετάρτη 17 Νοέμβρη και ώρα 6μ.μ.

Σε μία από τις πιο μελανές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας ο ελληνικός λαός στερούνταν τα πιο βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι υπέφεραν από την ανέχεια και τη φτώχεια ενώ η ολιγαρχία συνέχιζε να κερδοσκοπεί. Τα ξερονήσια και οι φυλακές ήταν γεμάτες με πολιτικούς κρατούμενους και αγωνιστές. Στην Ασφάλεια και στη Στρατιωτική Αστυνομία, τη διαβόητη  ΕΣΑ, τα βασανιστήρια των αγωνιστών της ελευθερίας ήταν καθημερινή ρουτίνα. Χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές αντιμετώπιζαν τις θηριωδίες του φασισμού στα χέρια απάνθρωπων βασανιστών και κάποιοι από αυτούς έμειναν για πάντα ανάπηροι ή άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείουπαραμένει και σήμερα ένας από τους φάρους που φωτίζουν τους αγώνες του λαού και της νεολαίας σε κάθε περίοδο. Το Πολυτεχνείο ζει γιατί τα αιτήματά του είναι πάντα επίκαιρα.

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου αποκτούν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μια Ελλάδα που:

  • Ταλανίζεται από οικονομική, κοινωνική και υγειονομική κρίση με την πανδημία να καλπάζει.
  • Χιλιάδες οικογένειες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με την απειλή της ανεργίας, και στερούνται το ψωμί, την κατοικία και άλλα στοιχειώδη αγαθά.
  • Η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία, η κοινωνική ασφάλιση ισοπεδώνονται από τις πολιτικές που εναρμονίζονται με τα συμφέροντα του Κεφαλαίου, των Τραπεζιτών και των Διεθνών Οργανισμών τους.
  • Το δικαίωμα στην εργασία κουρελιάζεται, ιδίως για τους νέους εργαζόμενους. Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η εθελοντική και απλήρωτη «εργασία» και η  μετανάστευση δεν πρέπει να είναι το μέλλον της νεολαίας μας.
  • Το «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» βιάζεται στο όνομα της κυριαρχίας των αγορών και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και στις επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» επαναφέρει το όραμα του κόσμου της εκπαίδευσης για ένα ποιοτικό δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα καλλιεργεί τις πανανθρώπινες αξίες και θα μάχεται με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στην ανισότητα, τον αποκλεισμό και το ρατσισμό. Καθοδηγεί τους αγώνες της νεολαίας και του λαού  για την προάσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, για μια κοινωνία δικαιοσύνης, ελευθερίας, δικαιωμάτων και αλληλεγγύης.

Οι αγώνες δεν είναι στείρες ουτοπίες και τα όνειρά μας δεν να εκχωρούνται ούτε  ξεπουλιούνται σε όσους κερδοσκοπούν σε βάρος μας.

ΤΟ Πολυτεχνείο ΖΕΙ και θα ΖΕΙ στους αγώνες μας.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ,

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ,

 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ,

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.

 

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
   
Γιώργος Τσιάκαλος Ουρανία Παπαζεύκου