71η Επέτειος από την Ιστορική «ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ»

maxh portas i 2013

Ο Δήμος Πύλης διοργανώνει εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 71ης Επετείου της Ιστορικής «Μάχη της Πόρτας» την Κυριακή 8 Ιουνίου 2014 και ώρα 10:30 π.μ. στην πλατεία του Δημαρχείου Πύλης.
Ο χαρακτήρας της εκδήλωσης έχει απόλυτα ενωτικό χαρακτήρα, γιατί η Αντίσταση ήταν και είναι ένας Αγώνας κοινός, όλων των Ελλήνων.
Έχουν προσκληθεί όλοι οι Φορείς του Δήμου Πύλης, του Νομού Τρικάλων, της ευρύτερης περιοχής καθώς επίσης και οι Αντιστασιακές Οργανώσεις περιόδου 1941-1944. Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Αθανάσιος Πουλακάκης.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ «ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ»
Κατά την 8η-9η Ιουνίου 1943, στον ιστορικό χώρο της Πόρτας, έλαβε χώρα η πρώτη δυναμική σύγκρουση και οργανωμένη μάχη ενάντια στα Ιταλικά φασιστικά στρατεύματα.
Διακόσιοι δέκα (210) Έλληνες αγωνιστές με ελλιπή μέσα, ενάντια σε 4.000 Ιταλούς άνδρες βαριά οπλισμένους με πεζικό, με πυροβόλα, με τεθωρακισμένα.
Μάχη ισάξια των προγόνων μας, νέες ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, νέα ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ.
Στα δύσκολα και κρίσιμα εκείνα χρόνια της κατοχής η νικηφόρα εκείνη μάχη, είχε θετική επίδραση στο ηθικό όχι μόνο των ανταρτών, αλλά και όλου του ελληνικού λαού.
Στον Ιταλικό στρατό επιτάθηκε μετά την αποτυχία η σοβούσα κρίση. Εξάλλου λίγους μήνες μετά συνθηκολόγησαν και παραδόθηκαν.
Εδώ σ’ αυτόν τον τόπο, με την γενναιότητα και την αποφασιστικότητα των μαχητών, κτίστηκε ένας φάρος που φώτισε τις ένδοξες στρατιωτικές νίκες του ΕΛΑΣ στις συγκρούσεις κατά του κατακτητή για την απελευθέρωση της χώρας μας.
Πρωταγωνιστής της Ιστορικής Μάχης ήταν ο Καπετάνιος Δημήτρης – Τάσος Μπουκουβάλας, αρχηγός του Ανταρτικού Ιππικού της Θεσσαλίας. Μαζί του κι ο Ζαρογιάννης.
Η Πόρτα με τα στενά της βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα.
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ μαζί με την ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΤΣΑΣ (11-12 Φεβρουαρίου 1943) αποτελούν το αποκορύφωμα της Αντίστασης του Λαού μας κατά των κατακτητών.
Είστε όλοι καλεσμένοι.

.