Με αρκετό κόσμο η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ευαγγελίας Μινάρδου-Αδάμου “Φωτεινές γραφές”

Παρουσία πολλών βιβλιόφιλων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μουσείο Τσιτσάνη από τις εκδόσεις Γραφή και το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος η παρουσίαση του νέου βιβλίου της κας Ευαγγελίας Μινάρδου-Αδάμου «Φωτεινές γραφές» που περιλαμβάνει λογοτεχνήματα όπου το βιωματικό μετασχηματίζεται σε συλλογικό και πανανθρώπινο και το τοπικό σε υπερτοπικό και παγκόσμιο.
 
Κείμενα προβληματισμού, που αντικρίζουν την αλήθεια της ζωής κατάματα, που σχολιάζουν τα φαινόμενα μιας εποχής σε κρίση, αλλά και συνομιλούν δημιουργικά με τον πολιτισμό, την Ιστορία, την πίστη, την παράδοση, την ομορφιά, τη χαρά της ζωής. Φωτεινές γραφές, στραμμένες σαν τα ηλιοτρόπια προς το φως της αισιοδοξίας, της αγάπης, της ελπίδας, που τόσο έχουμε ανάγκη.
 
 
Για ένα έργο που αποτελεί μια ωδή στη ζωή και συνιστάται ως αντίδοτο στη σκληρή πραγματικότητα έκανε λόγο κατά την ομιλία της η φιλόλογος κα Αγγελική Αναγνώστου σημειώνοντας επίσης πως «Στα 121 λογοτεχνικά κείμενα του βιβλίου συναντάμε κείμενα προβληματισμού και μαρτυρίες για τα σημεία των καιρών, την πανδημία, τις γυναικοκτονίες, τη βία, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τον πόλεμο, τα δεινά που μαστίζουν την ανθρωπότητα. Αυτά που κυριαρχούν όμως, μας χορταίνουν με την αθωότητα, τη μητρότητα, τη φιλία, την αγάπη, το ταξίδι, τη γιορτή, το χαμόγελο, τη χαρά και το φως! Παράλληλα, υπάρχουν και κείμενα εμπνευσμένα από προσωπικά της βιώματα και από δύο αγαπημένους τόπους-κοιτίδες της ύπαρξής της, όπως η ίδια λέει, την Τήνο και τα Τρίκαλα.
Η ιδιαιτερότητα, όμως, αυτού του έργου είναι πως τα κείμενα συνομιλούν δημιουργικά με τις εικόνες που τα συνοδεύουν, ιδωμένες όχι τόσο από την καλλιτεχνική και αισθητική τους πλευρά όσο από τη σημειολογική τους διάσταση και τη σύνδεσή τους με το θέμα του κάθε κειμένου.
Με λόγο συχνά συμβολικό και ενίοτε ποιητικό, με ρεαλισμό αλλά και λυρισμό, η συγγραφέας εστιάζει σε απλές, καθημερινές στιγμές της ζωής, που κατά κανόνα τις προσπερνάμε και τις αγνοούμε. Τις επενδύει με υπέροχες φωτογραφίες και τρυγάει μέσα απ’ αυτές όλη τους την ουσία, την ομορφιά και τη χαρά, που μοιράζεται απλόχερα με τον αναγνώστη.
Τα αφηγήματά της περιστρέφονται γύρω από έναν κεντρικό πόλο, αυτόν της ύπαρξης. Εκφράζουν μια πανανθρώπινη ουσία, που πονά, που αγαπά και που ενδύει με λέξεις τους καημούς μα και τα όνειρα, αποτυπώνοντας υπέροχες εικόνες ψυχής! Μιας ψυχής που στρέφεται μονίμως προς το φως, όπως το ηλιοτρόπιο που αναζητά τον ήλιο. Στέκει η ματιά στη λεπτομέρεια της ζωής, δε γλιστράει αδιάφορη, κοιτάζει, παρατηρεί, θεάται το ωραίο». 
 
Την εκδήλωση προλόγισε
η κα Ευαγγελία Γουγουλάκη-Ζιώζια, Φιλόλογος, πρώην Διευθύντρια της ΔΔΕ Τρικάλων και νυν Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Φίλες της Αγάπης», αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν οι κυρίες Αγγελική Αναγνώστου-Φιλόλογος, Σταυρούλα Νικολοπούλου-Φιλόλογος
Κατερίνα Μπαντέκα-Φιλόλογος Αγγλικής γλώσσας,
Αθηνά Κουρασαντζή-Φιλόλογος, Σούλα Λιούτα και η συγγραφέας ενώ πλαισιώθηκε μουσικά από την ξεχωριστή χορωδία της Μουσικής Σχολής Παπαστάθη.