Μαρίνα Κοντοτόλη: Σε αδιέξοδο τα μικροβιολογικά εργαστήρια των Τρικάλων

 Σε αδιέξοδο τα μικροβιολογικά εργαστήρια των Τρικάλων, που εδώ και δύο εβδομάδες παραμένουν κλειστά. Δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους. Μεγάλες οι κυβερνητικές ευθύνες.

Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, το υπόμνημα του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την αδυναμία λειτουργίας των εργαστηρίων τους, εξαιτίας της δωδεκάχρονης επιβολής πληρωμής clawback.

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, κατατέθηκε σήμερα από τη Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαρίνα Κοντοτόλη, ζητώντας του να απαντήσει στη Βουλή σε όσα αναφέρει στο υπόμνημά του ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων, για τη μακροχρόνια υφαρπαγή εισοδήματος που υφίσταται ο κλάδος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων, το ύψος του clawback πρέπει να καθιερωθεί εώς 5%, με ταυτόχρονη αύξηση του προϋπολογισμού σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και να ληφθούν μέτρα για την ορθή εφαρμογή των κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου. Για να παραμείνουν όμως τα εργαστήριά τους ανοιχτά θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι και σήμερα κατά 50% και ζητούν την Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, ενώ τάσσονται ομόφωνα κατά, στο άρθρο 69 του Ν 5102/2024 (ΦΕΚ 55Α’ 13/04/24), ως μια άκρως αντισυνταγματική διάταξη.