Συγκίνηση και περηφάνεια στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες του υψώματος 731

Με μια λιτή και άκρως συγκινητική τελετή, οι τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές, εκκλησιαστικές αρχές, συγγενείς των αγωνιστών-θυμάτων καθώς και απλοί Τρικαλινοί πολίτες τίμησαν σήμερα Σάββατο, ημέρα συμπλήρωσης των 83 χρόνων από την ηρωική τους θυσία, τους πεσόντες ήρωες του 5ου Συντάγματος Πεζικού που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας πολεμώντας στο ύψωμα 731, τελώντας επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ομώνυμο μνημείο, που έχει ανεγερθεί στην Εθνική οδό Τρικάλων-Καρδίτσας, στο ύψος της Αγίας Κυριακής.

Προηγήθηκε δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και επιμνημόσυνη δέηση στο στρατιωτικό νεκροταφείο της πόλης.

Ακολούθως όλοι οι επίσημοι και οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στο χώρο του μνημείου για την επιμνημόσυνη δέηση, που συνοδεύτηκε με κατάθεση στεφάνων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως παρέστησαν πλήθος επισήμων μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Τρικάλων Θανάσης Λιούτας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, η Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, ο Αντιδήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Θανάσης Ξάφος, ο πρώην βουλευτής Ηλίας Βλαχογιάννης, ο ανώτερος Διοικητής φρουράς Τρικάλων Υποστράτηγος Ιωάννης Κορέλης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αθανάσιος Καππάς, ο  Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων Γεώργιος Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και οργανώσεων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Για το ιστορικό εκείνων των ημερών και τη μεγάλη θυσία των ηρωικών αγωνιστών του υψώματος 731, καθώς και τη σημασία και το νόημα της, εκφώνησε ομιλία ο Ταξίαρχος ε.α Θέμης Αγγελάκης, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου και του Γυμνασίου Μεγάλων Καλυβίων απήγγειλαν ποιήματα και αποσπάσματα τραγουδιών από την ηρωική θυσία των Τρικαλινών και Καρδιτσιωτών στρατιωτών στο ύψωμα 731.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και τους εκπροσώπους φορέων, ενώ τα ρίγη συγκίνησης όλων κορυφώθηκαν όταν απόγονοι και συγγενείς των πεσόντων, εναπόθεσαν λίγα λουλούδια στο χώρο του μνημείου.

Μετά το πέρας των ομιλιών και της κατάθεσης στεφάνων από τους φορείς, η τελετή ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή απ’ όλους και την ανάκρουση  του Εθνικού Ύμνου.